Trufle marcepanowo-waniliowe

Trufle marcepanowo-waniliowe

Słodkie, marcepanowo-waniliowe trufle z kawałkami migdałów, w mleczno-gorzkiej czekoladzie. Idealne na mały deser lub jako słodki prezent.

Sporym ułatwieniem w przyrządzaniu trufli będzie wykorzystanie “jabłkowego jeża”, by czekolada ładnie nam zastygła. Poniżej opisuję jak to zrobić.

Trufle marcepanowo-waniliowe

24 niewielkie trufle

Składniki

  • 150 g marcepanu
  • 25 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 30 g migdałów

czekolada do oblania

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 10 g gorzkiej

dodatkowo

  • 1 jabłko
  • 24 wykałaczki

Wykonanie

  • jeśli mamy migdały ze skórką to należy zalać je wrzątkiem i po kilku minutach obrać. Następnie pokroić migdały na drobne kawałki, ale nie za drobno – niech trochę chrupią w masie
  • z laski wanilii wydrążyć wszystkie ziarenka, a następnie rozetrzeć je palcami w części naszego cukru pudru, tak by dobrze się rozdzieliły. Dla pewności przesiać je razem z cukrem przez małe sitko
  • wszystkie składniki masy dobrze zagnieść, a następnie uformować wałek i podzielić go na 24 części. Każdą część toczyć w dłoniach w idealną kulkę
  • czekolady roztopić w kąpieli wodnej i najlepiej również utemperować, by uniknąć czekolady rozpuszczającej się w palcach. Informacje jak to zrobić znajdziecie w linkach
  • jabłko przeciąć wzdłuż na pół i ustawić na talerzu
  • każdą kulkę nabijać na wykałaczkę, ale tak by nie przeszła na drugą stronę, a następnie moczyć kulki w czekoladzie i wbijać drugą część w jabłko. Dzięki temu na takim “jabłkowym jeżu” czekolada na truflach ładnie nam zastygnie
  • poczekać aż czekolada zastygnie. Jeśli mamy ciepło w domu to można włożyć trufle do lodówki
  • gdy czekolada zastygnie, delikatnie ściągać trufle z wykałaczek – najłatwiej zrobić to zsuwając je za pomocą widelca
  • trufle ułożyć w pudełku lub każdą osobno w papilotkach na czekoladki
  • przechowywać w chłodzie
Trufle marcepanowo-waniliowe

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)