Trufle marcepanowo-waniliowe - przepis
24 niewielkie trufle
Składniki
- 150 g marcepanu
- 25 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 30 g migdałów
czekolada do oblania
- 70 g czekolady mlecznej
- 10 g gorzkiej
dodatkowo
- 1 jabłko
- 24 wykałaczki
Wykonanie
- jeśli mamy migdały ze skórką to należy zalać je wrzątkiem i po kilku minutach obrać. Następnie pokroić migdały na drobne kawałki, ale nie za drobno – niech trochę chrupią w masie
- z laski wanilii wydrążyć wszystkie ziarenka, a następnie rozetrzeć je palcami w części naszego cukru pudru, tak by dobrze się rozdzieliły. Dla pewności przesiać je razem z cukrem przez małe sitko
- wszystkie składniki masy dobrze zagnieść, a następnie uformować wałek i podzielić go na 24 części. Każdą część toczyć w dłoniach w idealną kulkę
- czekolady roztopić w kąpieli wodnej i najlepiej również utemperować, by uniknąć czekolady rozpuszczającej się w palcach. Informacje jak to zrobić znajdziecie w linkach
- jabłko przeciąć wzdłuż na pół i ustawić na talerzu
- każdą kulkę nabijać na wykałaczkę, ale tak by nie przeszła na drugą stronę, a następnie moczyć kulki w czekoladzie i wbijać drugą część w jabłko. Dzięki temu na takim “jabłkowym jeżu” czekolada na truflach ładnie nam zastygnie
- poczekać aż czekolada zastygnie. Jeśli mamy ciepło w domu to można włożyć trufle do lodówki
- gdy czekolada zastygnie, delikatnie ściągać trufle z wykałaczek – najłatwiej zrobić to zsuwając je za pomocą widelca
- trufle ułożyć w pudełku lub każdą osobno w papilotkach na czekoladki
- przechowywać w chłodzie
