Torta Gianduia - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
- 170 g orzechów laskowych
- 170 g masła
- 170 g ciemnej czekolady
- 170 g drobnego cukru
- 5 dużych jajek
- 2 łyżki likieru amaretto
krem
- 60 g orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 10 g masła
do dekoracji
- 50 g orzechów laskowych
Wykonanie
- wszystkie orzechy laskowe z przepisu obrać ze skórki i uprażyć. W sumie to 280 g. Tutaj instrukcja jak to zrobić
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Do boków nasmarowanych masłem również przykleić papier do pieczenia
- 170 g orzechów bardzo drobno zmielić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka porad na temat rozpuszczania czekolady
- do czekolady dodać masło i połączyć w jedną masę. Następnie dodać zmielone orzechy, wymieszać i przestudzić całość
- białka oddzielić od żółtek
- żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do nich masę czekoladowo-orzechową
- ubić pianę z białek
- do masy wmieszać likier
- następnie do masy dodać trochę białek, rozmieszać i delikatnie wmieszać resztę białek
- ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 min w 180ºC. Wyznacznikiem będzie, gdy cała powierzchnia ciasta nam urośnie i będzie wypukła
- ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić przez 30 min., a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może nieco opaść, ale to normalne
- rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać masło
- 170 g orzechów bardzo drobno zmielić, niemal na pastę
- orzechy dodać do czekolady z masłem i wymieszać
- rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać odłożonymi orzechami

