Tort Szwarcwaldzki - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
wiśnie
- 750 g wiśni mrożonych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki likieru wiśniowego, “wiśniówki”
do nasączenia blatów
- 80 ml soku z podgrzewania wiśni
- 100 ml likieru wiśniowego, wiśniówki
krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 100 g cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii roztarte w 1 łyżce cukru
dekoracja
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
biszkopt
- papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
- oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
- mąkę i kakao przesiać przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąkę wraz z kakao. Trzeba to robić bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
- wlać masę do tortownicy
- piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
- po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm
- ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
- gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto
wiórki czekoladowe
- czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarować ją nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze – każdą czekoladę osobno
- włożyć do lodówki, aż do momentu gdy czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 20 min.
- po tym czasie czekoladę wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Jeśli wiórki się kruszą, to odczekać kilka minut w temperaturze pokojowej by czekolada zmiękła (ale wciąż była zimna!) – powinno się dać strugać duże, gładkie wiórki
- gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówce
przekładanie
- biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
- mrożone wiśnie umieścić w garnku z szerokim dnem, dodać cukier oraz wiśniówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą trochę soku i się rozmrożą. Nie powinny się zagotować, ani nawet za bardzo nagrzać! Następnie wiśnie odsączyć na sitku, zostawiając również sok. Jeśli wiśnie są ciepłe, to je wystudzić
- przygotować płyn do nasączania: odmierzyć 80 ml soku z podgrzewania wiśni i wymieszać z likierem wiśniowym
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą noża, wyskrobać z połowy ziarenka. Ziarenka rozetrzeć palcami w łyżce cukru – wtedy ładnie się rozdzielą
- ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i już na wolniejszych obrotach mieszać aż masa się połączy
- pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozłożyć na nim równomiernie 1/3 wiśni, a później rozsmarować na nim 1/3 kremu
- położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozłożyć na nim ponownie 1/3 wiśni, a później rozsmarować 1/3 kremu
- położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie rozłożyć na nim pozostałe 1/3 wiśni, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na koniec posypać wierzch wiórkami czekolady
- tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony

