Tort Pavlova z karmelizowanymi śliwkami - przepis
tort średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 12 cm
Składniki
beza
- 6 białek z jajek L
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
karmelizowane śliwki
- 600 g śliwek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki wiśniówki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 19 cm. Pomiędzy okręgami zachować odstęp kilku cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika. Jeśli nie mamy rusztu, to może być blacha do pieczenia
- białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać skrobię i sok z cytryny
- pianę wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając ją pomiędzy oba okręgi. Nie wychodzić poza narysowane okręgi. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry
- nagrzać piekarnik do 160ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby bezy się zbyt rumieniły, to zmniejszyć temperaturę do 120ºC, ponieważ gotowa beza powinna być koloru białego do delikatnie kremowego
- następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby bezy w ten sposób wystygły. Najlepiej przygotować i upiec bezy wieczorem i zostawić w piekarniku na całą noc
- śliwki umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół, wyjąć z nich pestki, a później każdą połówkę jeszcze na 2 części. To znaczy, że z każdej śliwki uzyskamy 6 cząstek
- śliwki umieścić w garnku wraz z cukrem i wiśniówką (lub w opcji bezalkoholowej zastąpionej wodą) oraz sokiem z cytryny i zacząć podsmażać. W trakcie dodać cynamon. Śliwki podsmażać aż płyn w większości odparuje, zgęstnieje i powstanie gęsty, jednak wciąż nieco lejący sos. Należy pamiętać, że stygnąć sos jeszcze bardziej się zagęści, a chcemy by jednak był choć trochę lejący. Potrwa to kilka minut
- gotowe śliwki odstawić z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia
- bezę przekładać śliwkami najlepiej jak najkrócej przed podaniem, ponieważ karmelizowane śliwki w sosie będą jeszcze mniej stabilne, niż beza z owocami letnimi, które są jednak bardziej suche
- ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i zmiksować na jednolity krem
- pierwszą bezę ułożyć na paterze
- na pierwszej bezie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć połowę śliwek polewając niewielką ilością gęstego sosu. Na śliwki można dać jeszcze nieco kremu, by druga beza dobrze się trzymała
- następnie przykryć drugą bezą, rozsmarować drugą połowę kremu i rozłożyć resztę śliwek, a następnie rozlać sos – ładnie wyglądać gdy kilka strużek spływa bokami bezy. Jednak nie przesadzajmy, bo sos rozpuszcza nieco bezę
- deser bezwzględnie trzymać w lodówce


