by Katarzyna Anders

Tort jabłkowo-kajmakowy

TortyCiasta, torty, tartyJabłkaPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaKajmakKuchnia amerykańska

Przepyszny jesienny tort jabłkowy z kajmakiem i kremem z mascarpone. Tort jest wilgotny, dzięki najlepszym blatom do tortów, które są stabilne i mokre.

Dodatkowo przełożenie go musem z prażonych jabłek oraz kajmakiem powoduje, ze ciasto nabiera wilgoci i miękkości. Kajmak perfekcyjnie pasuje do jabłek i cynamonu, a waniliowy krem z mascarpone i śmietanki przełamuje całość.

Tort jest łatwy w przygotowaniu, bo te blaty nie mają ryzyka zakalca i wykonuje się je bardzo szybko. Podobnie inne składniki tortu nie powinny Wam sprawić trudności w przyrządzeniu, a gotowy kajmak z puszki, tylko upraszcza sprawę.

Koniecznie spróbujcie tego tortu na jesienne przyjęcia i spotkania na Halloween, Wszystkich Świętych czy świętowanie 11 listopada. Wasi goście będą zachwyceni, a jesienne barwy tortu i błyszczące jabłka, które go dekorują, będą dodatkową ozdobą stołu.

Tort jabłkowo-kajmakowy – przepis

Porcja

Tort średnicy 21 cm

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka winnego octu
  • 250 ml maślanki

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jabłka prażone

  • ok. 550 g jabłek
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Kajmak

  • ok. 300 g kajmaku do przekładania i polania tortu

Dekoracja

  • 3 małe, czerwone jabłka
  • trochę kajmaku do zanurzenia jabłek
  • ok. 1 do 2 łyżki dekoracyjnego, grubego cukru np. gruba rafinada

Wykonanie

Ciasto

  • przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm każda - spody wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć go, a jego nadmiar odciąć, natomiast boki posmarować masłem
  • wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
  • wymieszać razem składniki suche, to znaczy mąkę, sól, proszek i sodę i przesiać przez sito
  • w osobnej dużej misce ucierać razem mikserem masło z cukrem przez ok. 5 minut. Następnie wmieszać jajka, następnie ekstrakt waniliowy oraz ocet winny, aż do uzyskania jednolitej masy
  • teraz będziemy dodawać w 2 do 3 turach suche składniki i maślankę, która nam ułatwi połączenie całości. Na tym etapie, łącząc suche z mokrymi unikamy już mocnego ubijania ciasta - mieszamy tylko do momentu połączenia danej tury, robiąc to na najniższych obrotach miksera lub wręcz ręcznie
  • gotową masę rozdzielić pomiędzy dwie tortownice
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35 do 40 minut. Po tym czasie wierzch ciasta powinien być delikatnie wybrzuszony. Dla pewności sprawdzić ciasto patyczkiem, tak, by po wyjęciu był suchy. Nie przepiekać ciasta
  • ciasta przestudzić i wyjąć z formy. Zostawić do całkowitego wystudzenia

Prażone jabłka

  • jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w małą kostkę, wielkości ok. 1 na 1 cm
  • w garnuszku na małym ogniu umieścić jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i podgrzewać przez około 10 do 15 minut, aż jabłka się prawie rozpadną, a całość zgęstnieje. Należy pamiętać, że po wystudzeniu zgęstnieją nieco bardziej. Gotowe jabłka wystudzić całkowicie

Krem

  • ubić mocno schłodzoną śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie ekstrakt oraz serek mascarpone i już na wolniejszych obrotach mieszać aż masa się połączy

Składanie tortu

  • każdy z blatów przekroić równo na pół, by finalnie otrzymać 4 blaty
  • krem podzielić sobie na 5 części
  • kajmak lekko podgrzać, by był bardziej płynny
  • pierwszy blat ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim 1/5 kremu. Następnie rozsmarować delikatnie mniej więcej kopiastą łyżkę kajmaku. Teraz rozsmarować 1/3 jabłek prażonych. Położyć drugi blat i przycisnąć lekko całość
  • na drugim blacie zrobić to samo: rozsmarować 1/5 kremu. Następnie rozsmarować delikatnie mniej więcej kopiastą łyżkę kajmaku. Teraz rozsmarować 1/3 jabłek prażonych. Położyć trzeci blat i przycisnąć lekko
  • to samo powtórzyć na trzecim blacie: rozsmarować 1/5 kremu. Następnie mniej więcej kopiastą łyżkę kajmaku. Potem ostatnią 1/3 jabłek prażonych. Położyć czwarty blat i przycisnąć lekko całość
  • na czwartym, ostatnim blacie, rozsmarować kolejną 1/5 kremu na wierzchu. Natomiast boki otynkować ostatnią 1/5 odłożonego kremu w sposób na "naked cake" czyli, tak by spod kremu wystawały boki biszkoptu

Dekoracja

  • pozostały kajmak lekko podgrzać, by był bardziej płynny
  • na wierzchu tortu, na środku, rozlać kajmak tak, by pokrył wierzch, a część dekoracyjnie spłynęła bokami - chodzi tylko o pojedyncze stróżki
  • w kajmaku zanurzyć 3 jabłka do połowy, tak by cienko je pokrył, a następnie ustawić jabłka na wierzchu tortu
  • wierzch i jabłka obsypać nieco grubym cukrem
  • tort wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie również przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyCiasta, torty, tartyJabłkaPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaKajmakKuchnia amerykańska
Przepis własny.