Torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik idealny na Święta i inne ważne okazje. Prosty w wykonaniu, a przy tym pyszny i elegancki.

W smaku intensywnie czekoladowo-orzechowy, ale ze względu na brak kremu jest to raczej lekkie ciasto niż ciężki tort. Tak więc możecie go podać bez szczególnych wyrzutów sumienia ;)

Torcik orzechowo-czekoladowy

na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli

polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady ciemnej
  • kilka łuskanych orzechów włoskich

Wykonanie

  • orzechy zmielić, a czekoladę drobno zetrzeć
  • proszek do pieczenia i cynamon wymieszać z mąką
  • oddzielić żółtka od białek
  • mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodając po kolei żółtka. Następnie dodać orzechy z czekoladą, a później mąkę z proszkiem i cynamonem
  • białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy – najpierw 1/3 piany, a następnie resztę
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką
  • ciasto wlać do tortownicy i piec w 180ºC przez 50-60 min lub do suchego patyczka
  • torcik całkowicie wystudzić
  • rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli wodnej
  • rozsmarować czekoladę na torcie, a po chwili ułożyć na wierzchu połówki orzechów
  • poczekać aż czekolada zastygnie
Torcik orzechowo-czekoladowy

Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 06/2013

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)