Torcik orzechowo-czekoladowy - przepis
na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady ciemnej
- kilka łuskanych orzechów włoskich
Wykonanie
- orzechy zmielić, a czekoladę drobno zetrzeć
- proszek do pieczenia i cynamon wymieszać z mąką
- oddzielić żółtka od białek
- mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodając po kolei żółtka. Następnie dodać orzechy z czekoladą, a później mąkę z proszkiem i cynamonem
- białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy – najpierw 1/3 piany, a następnie resztę
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką
- ciasto wlać do tortownicy i piec w 180ºC przez 50-60 min lub do suchego patyczka
- torcik całkowicie wystudzić
- rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli wodnej
- rozsmarować czekoladę na torcie, a po chwili ułożyć na wierzchu połówki orzechów
- poczekać aż czekolada zastygnie
