Tarta ze szparagami - przepis
na formę do tart o średnicy 29 cm
Składniki
spód
- 230 g mąki krupczatki
- 135 g zimnego masła
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko i 1/2 bialka
do posmarowania ciasta
- 1/2 białka
farsz
- 3 jajka
- 100 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- pęczek zielonych szparagów
- 45 g boczku wędzonego
do wysmarowania formy
- masło
Wykonanie
- składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
- formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchy
- podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru
- odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
- boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótką chwilę na patelni
- jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem
- na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi – w razie potrzeby przeciąć je na mniejsze kawałki
- szparagi ułożone na spodzie posypać boczkiem i zalać śmietaną z jajkami
- dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min, aż nadzienie się zetnie



