by Katarzyna Anders

Tarta ze szparagami

Zapiekanki, tarty, z piecaSzparagiBoczekJajkaŚmietanaTartyKuchnia francuska

Szybki i wykwintny sposób na zielone szparagi – tarta szparagowa z boczkiem na kruchym spodzie. Świetna na kolację lub przystawkę.

Zależnie od wielkości pęczka oraz samych szparagów, na tarcie możemy ułożyć ich większą lub mniejszą ilość. Jeśli będzie ich mniej, będą ładnie zatopione w nadzieniu, natomiast przy większej ilości będą wystawać, ale zupełnie nie przeszkadza to w ich upieczeniu. Po prostu tarta jest wtedy bogatsza i “bardziej szparagowa” :)

Ja akurat miałam dużą ilość szparagów i chciałam wszystkie wykorzystać, dlatego wystają trochę ponad nadzienie.

Jeśli mamy więcej szparagów, nie polecam zwiększania z tego powodu ilości masy jajecznej, bo jest ryzyko, że masa nam się nie zetnie, a przedłużanie czasu pieczenia niekorzystnie wpłynie na szparagi i może nam przypalić boczek.

Tarta ze szparagami – przepis

Porcja

na formę do tart o średnicy 29 cm

Składniki

spód

  • 230 g mąki krupczatki
  • 135 g zimnego masła
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko i 1/2 bialka

do posmarowania ciasta

  • 1/2 białka

farsz

  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pęczek zielonych szparagów
  • 45 g boczku wędzonego

do wysmarowania formy

  • masło

Wykonanie

  • składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
  • formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia - spód pozostanie bardziej kruchy
  • podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru
  • odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
  • boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótką chwilę na patelni
  • jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem
  • na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi - w razie potrzeby przeciąć je na mniejsze kawałki
  • szparagi ułożone na spodzie posypać boczkiem i zalać śmietaną z jajkami
  • dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min, aż nadzienie się zetnie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSzparagiBoczekJajkaŚmietanaTartyKuchnia francuska
Przepis własny