Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

Kolorowa tarta z pomidorami i fetą, na cieście francuskim, posypana bazylią, to idealna przekąska, przystawka albo też pełnoprawny posiłek. Prosta i szybka w przygotowaniu.

Zdecydowanie jedna z lepszych tart jakie robiłam – chociaż spory w tym udział ma pewnie moja nieograniczona miłość do pomidorów :)

Ponieważ ten przepis zawiera niewiele składników, to ważna jest ich jakość. W przypadku tej tarty kluczowe są aromatyczne, pyszne pomidory, które grają pierwszą rolę. Polecam malinowe, bawole serce lub inne odmiany o intensywnym smaku i aromacie.

W trakcie pieczenia może się wydawać, że tarta „zamoknie” i będzie klapa ;) Ale to tylko pozory – masa serowo-jajeczna świetnie się ścina, a plastry pomidorów nie puszczają wcale dużo soku. Finalna tarta jest zwarta i nie „cieknie”.

Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

tarta wielkości 25 na 35 cm

Składniki

  • 270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 120 g sera feta
  • 2 duże lub 3 małe pomidory malinowe lub bawole serce

masa serowo-jajeczna

  • 120 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki listków świeżego lub suszonego tymianku

do posypania

  • kilkanaście liści świeżej bazylii

Wykonanie

  • ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
  • ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni
  • w międzyczasie przygotować masę serowo-jajeczną: wymieszać ze sobą ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, pieprz i tymianek
  • pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry oraz pokroić je tak, by uzyskać 12 dużych plastrów średniej grubości
  • na podpieczony spód wylać masę serowo-jajeczną i równo rozprowadzić, następnie podsypać rozkruszonym serem feta i na koniec poukładać plastry pomidorów
  • tartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec w 200°C przez 30 min. lub do momentu gdy masa serowo-jajeczna się zetnie i nieco przyrumieni
  • gotową tartę posypać listkami bazylii
  • można podawać na ciepło lub na zimno
Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią
Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)