Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią - przepis
tarta wielkości 25 na 35 cm
Składniki
- 270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 120 g sera feta
- 2 duże lub 3 małe pomidory malinowe lub bawole serce
masa serowo-jajeczna
- 120 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki listków świeżego lub suszonego tymianku
do posypania
- kilkanaście liści świeżej bazylii
Wykonanie
- ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni
- w międzyczasie przygotować masę serowo-jajeczną: wymieszać ze sobą ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, pieprz i tymianek
- pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry oraz pokroić je tak, by uzyskać 12 dużych plastrów średniej grubości
- na podpieczony spód wylać masę serowo-jajeczną i równo rozprowadzić, następnie podsypać rozkruszonym serem feta i na koniec poukładać plastry pomidorów
- tartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec w 200°C przez 30 min. lub do momentu gdy masa serowo-jajeczna się zetnie i nieco przyrumieni
- gotową tartę posypać listkami bazylii
- można podawać na ciepło lub na zimno

