Tarta francuska z budyniem i truskawkami - przepis
Tarta wielkości około 34 na 20 cm
Składniki
- 300 g gotowego ciasta francuskiego
Masa migdałowa
- 45 g migdałów (w dowolnej formie: całe, płatki, słupki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Budyń
- 1 budyń waniliowy (40 g, tj. ilość na 500 ml mleka)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 500 g truskawek
Do posmarowania brzegów
- około 1/2 roztrzepanego jajka
Do posypania
- 20 g migdałów w płatkach, podprażonych
- cukier puder
Wykonanie
- migdały zmiksować w malakserze na gładką masę, dodając w trakcie cukier i masło – finalnie powinniśmy otrzymać pastę migdałową, która się dobrze smaruje
- ciasto francuskie rozwałkować na wielkość około 39 na 25 cm, ułożyć na papierze, na blasze do pieczenia i zagiąć 2,5 cm rant, tak by na krawędziach była podwójna warstwa ciasta
- spód, poza rantami, posmarować masa migdałową, natomiast ranty posmarować roztrzepanym jajkiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec aż spód będzie mocno rumiany, to jest przez około 25 minut. Następnie całkowicie go wystudzić
- w międzyczasie przygotować budyń – odlać trochę mleka, a pozostałą większość zagotować z cukrem. następnie do gotującego się mleka wlać zimne mleko z rozmieszanym w nim budyniem. Mieszać intensywnie, wciąż gotując, aż do stężenia. Odstawić budyń do przestudzenia
- gdy budyń będzie już chłodny, ale wciąż nie całkiem stężały to wyłożyć go na podpieczony spód i rozsmarować aż po ranty
- na budyń wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki
- na suchej patelni podprażyć do zrumienienia płatki migdałów
- deser posypać z wierzchu płatkami migdałów i cukrem pudrem


