Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku - przepis
porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
masa jajeczna
- 3 jajka
- 100 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
do posypania
- 15 g parmezanu
do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi powinny się same złamać we właściwym miejscu – to najlepszy sposób by stwierdzić, gdzie kończy się zdrewniała łodyga. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
- szparagi zblanszować we wrzątku przez 1 minutę, a następnie osuszyć
- plasterki szynki pokroić wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm.
- każdy szparag owinąć paskiem szynki lub dwoma paskami gdy jeden nie wystarczy. 3 plasterki powinny idealnie starczyć na 1 pęczek szparagów
- formę ceramiczną wysmarować masłem i ułożyć w niej szparagi owinięte szynką
- jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem
- wstawić do pieca nagrzanego do 190ºC i zapiekać przez 20 do 25 min. aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni
- podawać gorące
