Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku

Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku

Szybkie i proste danie – szparagi owinięte szynką parmeńską, zapiekane w jajku, posypane parmezanem. To w zasadzie omlet ze szparagami i szynką prosciutto.

Szparagi zapiekamy w formie ceramicznej. Najlepiej żeby miała ok. 20 na 30 cm, bo w mniejszej możemy nie zmieścić całych szparagów, natomiast w większej jajka nam się rozleją i nie utworzą warstwy, w której zatopią się szparagi – by danie było jak omlet.

Jajka, szparagi i włoska szynka dojrzewająca prosciutto, to niezawodne połączenie, które zawsze się sprawdza. Polecam na szybki i lekki posiłek!

Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku

porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej

masa jajeczna

  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli

do posypania

  • 15 g parmezanu

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi powinny się same złamać we właściwym miejscu – to najlepszy sposób by stwierdzić, gdzie kończy się zdrewniała łodyga. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
  • szparagi zblanszować we wrzątku przez 1 minutę, a następnie osuszyć
  • plasterki szynki pokroić wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm.
  • każdy szparag owinąć paskiem szynki lub dwoma paskami gdy jeden nie wystarczy. 3 plasterki powinny idealnie starczyć na 1 pęczek szparagów
  • formę ceramiczną wysmarować masłem i ułożyć w niej szparagi owinięte szynką
  • jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem
  • wstawić do pieca nagrzanego do 190ºC i zapiekać przez 20 do 25 min. aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni
  • podawać gorące
Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)