Szparagi z boczkiem i jajkiem na miękko - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 500 g szparagów zielonych, tj 1 pęczek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
- 30 g chudego boczku wędzonego lub szynki szwardzwaldzkiej
- szczypta tymianku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki parmezanu, startego
- 2 jajka na miękko
- sól
do podania
- pieczywo, najlepiej białe – opieczone bagietki lub kajzerki
Wykonanie
- szparagi opłukać w chłodnej wodzie, a następnie odłamać twarde końcówki. Naciskać palcami od strony obciętej końcówki szparaga – powinien pęknąć dokładnie w tym miejscu, które będzie najlepsze. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
- do gotowania najlepiej użyć specjalnego garnka do szparagów – wysokiego i wąskiego, który pozwoli delikatnym główkom szparagów wystawać ponad wodę – im wystarczy sama para. Jeśli nie mamy takiego garnka to gotujemy szparagi w zwykłym, w ilości wody tylko takiej by zakryła warzywo
- szparagi wkładamy do gotującej się wody z pół łyżeczki soli i szczyptą cukru i gotujemy przez około 3 do 6 minut zależnie od grubości szparagów – im cieńsze tym krócej
- w międzyczasie zaczynamy gotować jajka na miękko. Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, wkładamy do małego garnka z wodą, w momencie, gdy woda dopiero zaczyna się nagrzewać gotując się, tak by jajka nie pękły od szoku termicznego. Gotujemy jajka na średnim ogniu pod przykryciem. gdy woda zacznie wrzeć dość mocno, to obniżamy temperaturę, by jajka tylko bulgotały delikatnie i odmierzamy 2 minuty w przypadku małych jajek do 2 minut i 20 sekund w przypadku dużych jajek. gdy czas minie, to jajka przelewamy przez moment zimną wodą, ale tak by zostały gorące. Ten sposób da nam jajka z bardzo płynnym żółtkiem
- plasterki chudego boczku lub szynki szwardzwaldzkiej kroimy w kostkę
- gdy jajka i szparagi kończą się gotować to na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dajemy na nie boczek i rumienimy go przez 2 do 3 minut. Następnie na patelnie wrzucamy ugotowane i odsączone szparagi, dodajemy szczyptę tymianku oraz szczyptę pieprzu i tylko mieszamy, by masło, boczek i przyprawy pokryły szparagi
- szparagi z boczkiem podajemy natychmiast posypane świeżo startym parmezanem, z jajkami i najlepiej przyrumienionym chrupiącym pieczywem


