Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Szparagi z boczkiem i jajkiem na miękko

Szybki sposób na podanie szparagów – z przyrumienionym boczkiem i parmezanem oraz jajkiem na miękko z płynnym żółtkiem. Prosty i szybki przepis, a tak wykwintny i pyszny!

W przepisie używamy zielonych szparagów – im są cieńsze tym delikatniejsze – takich szukacie w sklepie. W przepisie piszę jak przygotować szparagi i jak je ugotować, by były jędrne i zielone.

Piszę również jak przygotowuję moje sprawdzone i zawsze udane jajko na miękko z płynnym żołtkiem.

Do tego dania wspaniale smakuje chrupiące pieczywo takie jak bagietka czy kajzerka. To po prostu zestaw idealny. idealnie ugotowane, jędrne zielone szparagi zanurzone w żółtku, to coś naprawdę wspaniałego. Spróbujcie koniecznie!

Jest to również przepis w miarę fit, ponieważ niewielka ilość chudego boczku lub szynki oraz trochę parmezanu, to zdecydowanie lżejsza wersja niż np. sos holenderski. Polecam późne śniadanie lub na lekki lunch.

Szparagi z boczkiem i jajkiem na miękko - przepis

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 500 g szparagów zielonych, tj 1 pęczek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • 30 g chudego boczku wędzonego lub szynki szwardzwaldzkiej
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki parmezanu, startego
  • 2 jajka na miękko
  • sól

do podania

  • pieczywo, najlepiej białe – opieczone bagietki lub kajzerki

Wykonanie

  • szparagi opłukać w chłodnej wodzie, a następnie odłamać twarde końcówki. Naciskać palcami od strony obciętej końcówki szparaga  – powinien pęknąć dokładnie w tym miejscu, które będzie najlepsze. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
  • do gotowania najlepiej użyć specjalnego garnka do szparagów – wysokiego i wąskiego, który pozwoli delikatnym główkom szparagów wystawać ponad wodę – im wystarczy sama para. Jeśli nie mamy takiego garnka to gotujemy szparagi w zwykłym, w ilości wody tylko takiej by zakryła warzywo
  • szparagi wkładamy do gotującej się wody z pół łyżeczki soli i szczyptą cukru i gotujemy przez około 3 do 6 minut zależnie od grubości szparagów – im cieńsze tym krócej
  • w międzyczasie zaczynamy gotować jajka na miękko. Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, wkładamy do małego garnka z wodą, w momencie, gdy woda dopiero zaczyna się nagrzewać gotując się, tak by jajka nie pękły od szoku termicznego. Gotujemy jajka na średnim ogniu pod przykryciem. gdy woda zacznie wrzeć dość mocno, to obniżamy temperaturę, by jajka tylko bulgotały delikatnie i odmierzamy  2 minuty w przypadku małych jajek do 2 minut i 20 sekund w przypadku dużych jajek. gdy czas minie, to jajka przelewamy przez moment zimną wodą, ale tak by zostały gorące. Ten sposób da nam jajka z bardzo płynnym żółtkiem
  • plasterki chudego boczku lub szynki szwardzwaldzkiej kroimy w kostkę
  • gdy jajka i szparagi kończą się gotować to na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dajemy na nie boczek i rumienimy go przez 2 do 3 minut. Następnie na patelnie wrzucamy ugotowane i odsączone szparagi, dodajemy szczyptę tymianku oraz szczyptę pieprzu i tylko mieszamy, by masło, boczek i przyprawy pokryły szparagi
  • szparagi z boczkiem podajemy natychmiast posypane świeżo startym parmezanem, z jajkami i najlepiej przyrumienionym chrupiącym pieczywem

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)