Szaszłyki meksykańskie z polędwiczek i warzyw - przepis
4 szaszłyki
Składniki
- 380 g polędwiczek wieprzowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
marynata do mięsa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki miodu
do posmarowania warzyw
- trochę oliwy
do posypania na koniec
- posiekana pietruszka lub kolendra
dodatkowo
- 4 patyczki do szaszłyków o dł. 30 cm
Wykonanie
- drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
- polędwiczkę pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cm
- czosnek przecisnąć przez praskę
- wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
- do marynaty włożyć kawałki polędwiczki, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min. w lodówce
- papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
- pokroić i podzielić na warstwy cebulę, by uzyskać podobne kawałki
- warzywa skropić oliwą
- wszystkie warzywa oraz polędwiczkę nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
- szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczone
- szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszcz
- gotowe szaszłyki posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub kolendrą
