by Katarzyna Anders

Szaszłyki meksykańskie z polędwiczek i warzyw

Mięsa i rybyGrillCebulaPaprykaWieprzowinaDania z wieprzowiny

Wyraziste, nieco ostre szaszłyki meksykańskie z polędwiczek, kolorowych papryk i cebuli, to będzie hit na Waszym grillu!

Miękkie, soczyste i łatwe w przygotowaniu urozmaicą Waszą majówkę i grilla. Gdy będzie niepogoda, można je przyrządzić w domu, w piekarniku.

Pamiętajcie – jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to przed użyciem musicie je namoczyć, by się nie paliły.

Szaszłyki meksykańskie z polędwiczek i warzyw – przepis

Porcja

4 szaszłyki

Składniki

  • 380 g polędwiczek wieprzowych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 cebula

marynata do mięsa

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu

do posmarowania warzyw

  • trochę oliwy

do posypania na koniec

  • posiekana pietruszka lub kolendra

dodatkowo

  • 4 patyczki do szaszłyków o dł. 30 cm

Wykonanie

  • drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
  • polędwiczkę pokroić na niewielkie, regularne kawałki - ok. 2 cm do 3 cm
  • czosnek przecisnąć przez praskę
  • wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
  • do marynaty włożyć kawałki polędwiczki, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min. w lodówce
  • papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
  • pokroić i podzielić na warstwy cebulę, by uzyskać podobne kawałki
  • warzywa skropić oliwą
  • wszystkie warzywa oraz polędwiczkę nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
  • szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. - aż mięso będzie upieczone
  • szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. - aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia - na kapiący tłuszcz
  • gotowe szaszłyki posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub kolendrą

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyGrillCebulaPaprykaWieprzowinaDania z wieprzowiny
Przepis własny