Szarlotka półkrucha z tartymi jabłkami - przepis
forma prostokątna 25 na 36 cm
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 170 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie
- 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a zimne masło przesiekać. Następnie ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto
- ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią i dać do lodówki
- obrać jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić starte jabłka w dużej misie, przemieszać z sokiem z cytryny i odstawić na bok
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zaznaczyć sobie na nim wielkość dna blachy. Jedną część rozwałkować na prostokąt na tym papierze, na wielkości dna. Ciasto umieścić z papierem na blasze i podziurkować spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i podpiekać przez 20 do 25 minut – do momentu aż ciasto się lekko zezłoci
- gdy dół kończy się podpiekać, to wyjąć z lodówki drugą część ciasta i rozwałkować je na prostokąt wielkości blachy – tak, by móc nim dokładnie przykryć ciasto. Natomiast z jabłek odcisnąć ręką sok, który się wytworzył i odlać go z miski, a następnie do jabłek dodać cukier z cynamonem i przemieszać
- na podpieczony dół rozsypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka, a następnie rozłożyć rozwałkowaną górę ciasta
- ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do do 195°C i piec jeszcze przez 40 do 50 minut – do momentu, aż ciasto będzie ciemnozłote
- upieczone ciasto przestudzić, a następnie posypać cukrem pudem



