Katarzyna Anders

Szarlotka półkrucha z tartymi jabłkami

Znakomita półkrucha szarlotka z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej prażyć. Poza trochę wymagającym tarciem jabłek, ta szarlotka jest szybka i prosta w przygotowaniu, przyjemnie krucha o maślanym smaku, z orzeźwiającymi, cynamonowymi jabłkami.

Do szarlotki wybierzcie twarde, typowe szarlotkowe jabłka jak szara reneta, złota reneta, antonówka, czy popularna papierówka.

Wypróbujcie koniecznie, bo to przepis z mojego rodzinnego domu – zajadam się nią od dzieciństwa, więc mogę ja polecić z czystym sumieniem!

Szarlotka półkrucha z tartymi jabłkami - przepis

forma prostokątna 25 na 36 cm

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 170 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie

  • 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a zimne masło przesiekać. Następnie ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto
  • ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią i dać do lodówki
  • obrać jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić starte jabłka w dużej misie, przemieszać z sokiem  z cytryny i odstawić na bok
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zaznaczyć sobie na nim wielkość dna blachy. Jedną część rozwałkować na prostokąt na tym papierze, na wielkości dna. Ciasto umieścić z papierem na blasze i podziurkować spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i podpiekać przez 20 do 25 minut – do momentu aż ciasto się lekko zezłoci
  • gdy dół kończy się podpiekać, to wyjąć z lodówki drugą część ciasta i rozwałkować je na prostokąt wielkości blachy – tak, by móc nim dokładnie przykryć ciasto. Natomiast z jabłek odcisnąć ręką sok, który się wytworzył i odlać go z miski, a następnie do jabłek dodać cukier z cynamonem i przemieszać
  • na podpieczony dół rozsypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka, a następnie rozłożyć rozwałkowaną górę ciasta
  • ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do do 195°C i piec jeszcze przez 40 do 50 minut – do momentu, aż ciasto będzie ciemnozłote
  • upieczone ciasto przestudzić, a następnie posypać cukrem pudem

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)