Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka - przepis
porcje dla 4 osób
Składniki
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 1 średnie jabłko
- 1 marchewka
- 1 duża garść natki pietruszki
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki cukru
Wykonanie
- wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu
- drobno poszatkować kapustę pekińską i dać ją do miski
- posiekać natkę pietruszki i dodać do kapusty
- obrać marchewkę oraz jabłko. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew oraz jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, następnie dodać do kapusty z pietruszką
- wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż surówka będzie jednolita
- podawać od razu. Surówkę można przechować w lodówce, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo
