Spaghetti ze szpinakiem, pancettą i pomidorami

Spaghetti ze szpinakiem, pancettą i pomidorami

Bardzo szybkie, a wręcz ekspresowe, spaghetti ze świeżym szpinakiem, pancettą i suszonymi pomidorami, posypane aromatycznym parmezanem.

Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Świetny pomysł na szybki, smaczny obiad lub kolację.

No i jest to świetny pomysł na podanie szpinaku, którego nie każdy lubi, a który w towarzystwie boczku i suszonych pomidorów wspaniale zyskuje.

Spaghetti ze szpinakiem, pancettą i pomidorami

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 30 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 100 g szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
  • 200 g spaghetti

do posypania

  • parmezan

Wykonanie

  • pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory suszone posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, a liście szpinaku umyć i osuszyć
  • ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente
  • na oliwie podsmażyć krótką chwilę boczek, następnie dorzucić pomidory, a później czosnek. Podsmażać krótko, by wydobyć aromaty wszystkich składników do oliwy
  • następnie dorzucić na patelnię liście szpinaku i podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż liście zwiędną, ale zachowają żywozielony kolor. W trakcie dodać pieprz i sól
  • wtedy dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać ze składnikami i wyłożyć na talerze
  • posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Spaghetti ze szpinakiem, pancettą i pomidorami

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)