Spaghetti ze szpinakiem, pancettą i pomidorami - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 30 g włoskiej pancetty lub boczku
- 15 g suszonych pomidorów
- 100 g szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
- 200 g spaghetti
do posypania
- parmezan
Wykonanie
- pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory suszone posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, a liście szpinaku umyć i osuszyć
- ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente
- na oliwie podsmażyć krótką chwilę boczek, następnie dorzucić pomidory, a później czosnek. Podsmażać krótko, by wydobyć aromaty wszystkich składników do oliwy
- następnie dorzucić na patelnię liście szpinaku i podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż liście zwiędną, ale zachowają żywozielony kolor. W trakcie dodać pieprz i sól
- wtedy dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać ze składnikami i wyłożyć na talerze
- posypać świeżo startym parmezanem i podawać
