Spaghetti aglio olio e peperoncino - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
- 2 do 3 małe papryczki peperoncino, świeże lub suszone (lub 1/2 papryczki chili)
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ewentualnie do posypania
- parmezan
Wykonanie
- zagotować wodę – 1 l wody na każde 100 g makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l wody. Spaghetti wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować aż będzie al dente. Nie wylewać wody po gotowaniu makaronu!
- w międzyczasie ząbki czosnku obrać, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki i w razie potrzeby jeszcze na pół. Drobno posiekać również papryczki peperoncino
- na patelnie wlać oliwę, rozgrzać i dodać czosnek oraz papryczki. Podsmażać na średnim ogniu – tak, by czosnek się nie przypalił, a zdążył podsmażać przez około 3 do 4 minut, aby oddać wraz z papryczkami swój aromat do oliwy
- w międzyczasie posiekać również natkę pietruszki
- teraz powinien już kończyć się gotować makaron. Gdy będzie al dente, to odcedzić go pobieżnie (nie wylewać wody z gotowania!) i wrzucić na patelnie z oliwą, czosnkiem i papryczkami. Dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sól oraz natkę pietruszki i przemieszać całość przez kilka chwil, by oliwa dobrze oblepiła makaron
- podawać od razu. Można posypać świeżo startym parmezanem, choć przy tym daniu nie jest to obowiązkowe, a opcjonalne


