Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sos Guasacaca

Guasacaca to zielony dip czy też sos z awokado. Ta salsa jest blisko spokrewniona z guacamole, jednak nieco bardziej wyrazista, przez zawartość octu. Pochodzi z Wenezueli.

Guasacaca z powodzeniem nada się do wszystkiego do czego używamy też guacamole, czyli na przykład od pieczywa, czipsów, nachosów. Przez to, że ta salsa z awokado jest wyrazista idealnie sprawdzi się do dań z grilla, mięs i ryb. Tradycyjnie serwowana jest z plackami czyli arepas lub naleśnikami czyli cachapas.

Sos Guasacaca - przepis

Spora miseczka sosu

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej zielonej papryki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • awokado obrać i wyjąć z niego pestkę. Umieścić je w malakserze lub blenderze
  • cebulę i ząbek czosnku obrać, a z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Z kolendry i pietruszki oderwać najgrubsze łodygi
  • cebulę, czosnek, paprykę oraz kolendrę i pietruszkę dodać do awokado i miksując dodawać powoli oliwę, aż uzyskamy w miarę gładki sos
  • doprawić solą, pieprzem oraz octem i wymieszać lub krótko zmiksować
  • podawać natychmiast

Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.pl

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)