Sos Guasacaca - przepis
Spora miseczka sosu
Składniki
- 1 duże awokado
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej zielonej papryki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/4 pęczka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- awokado obrać i wyjąć z niego pestkę. Umieścić je w malakserze lub blenderze
- cebulę i ząbek czosnku obrać, a z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Z kolendry i pietruszki oderwać najgrubsze łodygi
- cebulę, czosnek, paprykę oraz kolendrę i pietruszkę dodać do awokado i miksując dodawać powoli oliwę, aż uzyskamy w miarę gładki sos
- doprawić solą, pieprzem oraz octem i wymieszać lub krótko zmiksować
- podawać natychmiast
