Sorbet nektarynkowy na patyku

Sorbet nektarynkowy na patyku

Bardzo prosty i mocno orzeźwiający sorbet nektarynkowy, w formie loda na patyku, to najlepszy pomysł na upały! Takie słodko-kwaśne ochłodzenie na lato :) Jeśli macie pod ręką truskawki, to polecam równie pyszny i chłodzący sorbet truskawkowy na patyku.

Ja przygotowałam go z moich ulubionych nektarynek, natomiast jak najbardziej można użyć brzoskwiń i stworzyć sorbet brzoskwiniowy :)

Owoców nie trzeba obierać – robimy to głównie ze względów estetycznych, by mus na lody był jednolity i gładki. Taki ze skórką, bedzie bardziej kolorowy i będzie miał więcej błonnika ;)

Podaję przepis na 6 foremek o pojemności 60 ml (bardzo popularny zestaw z ikei).

Sorbet nektarynkowy na patyku

6 foremek o pojemności 60 ml każda

Składniki

  • 350 g nektarynek (waga po obraniu i odpestkowaniu, ok. 3 owoce)
  • 35 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

dodatkowo

  • 6 foremek na lody o pojemności 60 ml każda, wraz z patyczkami

Wykonanie

  • nektarynki lub umyć, bardzo cienko obrać i wyjąć pestki. Jeśli nie przeszkadzają Wam kawałki skórek, to obieranie można pominąć – będzie więcej błonnika ;)
  • nektarynki dać do blendera, wstępnie zmiksować, następnie dodać cukier puder, wodę i sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż mus będzie gładki
  • mus przelać do foremek na lody
  • wstawić foremki do zamrażarki
  • po ok. 15 min., jak lody nieco zgęstnieją, ale jeszcze nie zmarzną, włożyć do nich patyczki
  • dalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
  • wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej lody
Sorbet nektarynkowy na patyku

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)