Słodki chleb drożdżowy - przepis
forma keksówka 11x36 cm
Składniki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 45 g drożdży
- 110 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej
- 500 g mąki
do formy
- trochę masła
- bułka tarta
Wykonanie
- masło roztopić i ostudzić. Mleko wyjąć z lodówki – koniecznie musi być w temperaturze pokojowej, bo dodajemy je do drożdży
- w dużej misce zmiksować krótko całe jajka z cukrem – tylko do połączenia. Od tego momentu już nie mieszamy
- dodać pokruszone drożdże, wlać mleko i masło. Nie mieszać! Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 h, a najlepiej na całą noc
- do zaczynu dodać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Ciasta nie trzeba wyrabiać – wystarczy zmiksować do połączenia składników
- ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut
- w między czasie keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą
- po tym czasie ciasto przelać do formy. Za pomocą pędzelka posmarować je z wierzchu mlekiem
- piec w 180°C przez ok. 50 min. Wystudzić
- przechowywać szczelnie zawinięte, by nie wysychało
