Sernik z jagodami i kruszonką - przepis
tortownica 24 cm
Składniki
spód i kruszonka
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g masła, zimnego
- 95 g drobnego cukru do wypieków
- 10 g cukru waniliowego
masa serowa
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 10 cukru waniliowego
warstwa jagód
- 400 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- wszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
- 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
- jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiem
- schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
- zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
- gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową. Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki
- ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. – do momentu gdy kruszonka będzie złota
- gotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówce
- przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony


