Sernik waniliowy na zimno z truskawkami - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
masa serowa
- 650 g sera twarogowego, mielonego
- 200 g śmietany 36%
- 150 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 ml gorącej wody
- 400 g truskawek
do dekoracji
- 300 g truskawek
- kilka listków mięty
Wykonanie
- jeśli nie mamy mielonego sera twarogowego (np. z wiaderka, co w tym przepisie polecam), to należy zmielić ser, przynajmniej dwukrotnie
- żelatynę zalać gorąca wodą (nie wrzącą) i dokładnie rozmieszać, a następnie zostawić do przestudzenia
- 400 g truskawek umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając go obręczą, a na bok tortownicy dać pasek papieru do pieczenia – tak wyłożony papier nie będzie się zaginał i “odbijał” w masie serowej
- wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz ziarenka wanilii
- do śmietany wmieszać, na wolnych obrotach miksera, ser
- do żelatyny dodać ze dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie, tak zahartowaną żelatynę wmieszać bardzo dokładnie do masy serowej
- około połowę masy serowej wylać do tortownicy. W masie poukładać ściśle obok siebie 400 g całych truskawek, układając je czubkiem w dół. Truskawki powciskać trochę w masę. Następnie wylać drugą część masy, tak by całkiem zakryła truskawki
- tortownicę przykryć folią, tak by nie stykała się z masą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do stężenia
- 300 g truskawek do dekoracji umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć, a następnie pokroić na pół, a większe truskawki na 3 do 4 części
- stężały sernik wyłożyć na duży talerz lub paterę, a na wierzchu rozsypać pokrojone truskawki. Dodatkowo można ułożyć listki mięty
- sernik trzymać w lodówce



