Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Serniczki na zimno z malinami i kruszonką

Pyszny szybki deser à la sernik z malinami na kruchym spodzie. Idealny na upały, jeśli użyjemy gotowych ciasteczek zamiast kruszonki – i wtedy również bardzo szybki w wykonaniu. Najlepiej by były to kruche ciasteczka maślane lub ciastka digestive. W zdrowszej wersji mogą to być np. ciastka pełnoziarniste ze zbożami.

W tych mini serniczkach można z powodzeniem użyć mielonego sera z wiaderka – tu nie ma wielkiego znaczenia, że ser może być zbyt wodnity (jak bywa to problemem przy zwykłym serniku). Można też oczywiście użyć normalnego twarogu i zmielić go przynajmniej dwukrotnie, ale to za dużo zachodu ;)

W serniczkach nie ma też żelatyny, jak w sernikach na zimno, bo masa wręcz powinna być kremowa.

Porcje są spore, więc jeśli chcecie małe deserki, to możecie rozdzielić tę ilość na 6 zamiast na 4 pucharki.

Cudowne połączenie do którego bardzo zachęcam :)

Serniczki na zimno z malinami i kruszonką - przepis

4 duże porcje

Składniki

krem sernikowy

  • 200 g śmietany 36%
  • 400 g sera twarogowego mielonego
  • 70 g cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

kruszonka*

  • 110 g mąki krupczatki
  • 80 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 400 g malin

do dekoracji

  • 12 sztuk malin

 

*domową kruszonkę można zastąpić 1 opakowaniem (200 g) kruchych maślanych ciasteczek lub ciastek digestive.

Wykonanie

  • szybko wymieszać składniki kruszonki (ja robię to mikserem) tak by powstał “piasek”
  • kruszonkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać, żeby powstał placek (ale nie musi on być ścisły, może się “sypać”). Uważać by brzegi nie były cieńsze, tylko by w każdym miejscu placek miał podobną grubość – zapobiegnie to szybszemu przypiekaniu brzegu
  • kruszonkę piec w 200ºC prze 15 min. lub do momentu gdy kruszonka będzie ciemnozłota i przypieczona – to znaczy, że jest gotowa
  • kruszonkę całkowicie wystudzić
  • wyskrobać ziarenka wanilii. Najlepiej rozetrzeć je palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • śmietanę (najlepiej by była zimna) ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i ziarenka wanilii
  • następnie do śmietany dodać ser i dokładnie zmiksować
  • w pucharkach rozłożyć równomiernie warstwy: maliny, masę serową, kruszonkę lub ciastka i ponownie maliny, masę serową i kruszonkę lub ciastka
  • na wierzchu każdego deseru położyć po trzy maliny do dekoracji
  • schłodzić w lodówce przez minimum godzinę

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)