Serniczki na zimno z malinami i kruszonką - przepis
4 duże porcje
Składniki
krem sernikowy
- 200 g śmietany 36%
- 400 g sera twarogowego mielonego
- 70 g cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
kruszonka*
- 110 g mąki krupczatki
- 80 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 400 g malin
do dekoracji
- 12 sztuk malin
*domową kruszonkę można zastąpić 1 opakowaniem (200 g) kruchych maślanych ciasteczek lub ciastek digestive.
Wykonanie
- szybko wymieszać składniki kruszonki (ja robię to mikserem) tak by powstał “piasek”
- kruszonkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać, żeby powstał placek (ale nie musi on być ścisły, może się “sypać”). Uważać by brzegi nie były cieńsze, tylko by w każdym miejscu placek miał podobną grubość – zapobiegnie to szybszemu przypiekaniu brzegu
- kruszonkę piec w 200ºC prze 15 min. lub do momentu gdy kruszonka będzie ciemnozłota i przypieczona – to znaczy, że jest gotowa
- kruszonkę całkowicie wystudzić
- wyskrobać ziarenka wanilii. Najlepiej rozetrzeć je palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- śmietanę (najlepiej by była zimna) ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i ziarenka wanilii
- następnie do śmietany dodać ser i dokładnie zmiksować
- w pucharkach rozłożyć równomiernie warstwy: maliny, masę serową, kruszonkę lub ciastka i ponownie maliny, masę serową i kruszonkę lub ciastka
- na wierzchu każdego deseru położyć po trzy maliny do dekoracji
- schłodzić w lodówce przez minimum godzinę
