Sałatka ziemniaczana z łososiem i jajkiem - przepis
porcje dla 2 do 4 osób
Składniki
- 4 do 5 średniej wielkości ziemniaków
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ogórki kiszone lub ewentualnie konserwowe, średniej wielkości
- 3 jajka
- 1/3 pęczka koperku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
Wykonanie
- ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale tak by się nie rozpadały. Gdy trochę przestygną, to pokroić je w niewielką kostkę
- jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki
- łososia porwać na kawałki. Ogórki pokroić w kostkę. Koperek posiekać
- ziemniaki, ogórki, łososia oraz większość posiekanego koperku doprawić solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Wyłożyć całość na dużym, głębokim talerzu lub w misce. Na wierzchu ułożyć jajka, wszytko polać śmietaną wymieszaną z majonezem i posypać resztką koperku
- podawać najlepiej od razu lub można krótko przechować w lodówce

