Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sałatka ziemniaczana z łososiem i jajkiem

Wyjątkowa sałatka łącząca ziemniaki, łososia, jajka i ogórki. Może być smacznym lekkim lunchem lub ciekawą odmianą na przyjęciu. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na sałatkę ziemniaczaną, to ten przepis Was zadowoli. Tradycyjnie u mnie sos majonezowy został odchudzony śmietaną.

W przepisie napisałam, że to porcje dla 2 do 4 osób, ponieważ sałatka może być tylko dodatkiem do innego posiłku, czy mini porcjami na imprezie, a może też być samodzielnym posiłkiem i wtedy ta ilość będzie idealna dla 2 osób.

Mnie ta kombinacja smaków bardzo zasmakowała, więc polecam i Wam!

Sałatka ziemniaczana z łososiem i jajkiem - przepis

porcje dla 2 do 4 osób

Składniki

  • 4 do 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ogórki kiszone lub ewentualnie konserwowe, średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 1/3 pęczka koperku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale tak by się nie rozpadały. Gdy trochę przestygną, to pokroić je w niewielką kostkę
  • jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki
  • łososia porwać na kawałki. Ogórki pokroić  w kostkę. Koperek posiekać
  • ziemniaki, ogórki, łososia oraz większość posiekanego koperku doprawić solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Wyłożyć całość na dużym, głębokim talerzu lub w misce. Na wierzchu ułożyć jajka, wszytko polać śmietaną wymieszaną z majonezem i posypać resztką koperku
  • podawać najlepiej od razu lub można krótko przechować w lodówce

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)