Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 250 g mięsa wołowego
- pół główki sałaty masłowej
- 5 kromek bagietki
- ok. 15 g parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
- pieprz
- sól
sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu worcestershire
Wykonanie
- mięso pokroić w paski i posypać niewielką ilością pieprzu
- mocno rozgrzać patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć na niej mięso przez ok. 5 min. Po usmażeniu mięso lekko posolić
- bagietkę pokroić na kromki, a następnie grillować je w tosterze lub w piekarniku z funkcja grilla, aż do mocnego zrumienienia – powinny być mocno chrupiące
- grillowane kromki bagietki pokroić w kostkę
- dokładnie wymieszać składniki sosu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- sałatę umyć i podrzeć
- na talerzach ułożyć liście sałaty, a niej mięso, następnie grzanki i posypać świeżo startymi sporymi wiórkami parmezanu
- na koniec równomiernie polać całość sosem
