Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem

Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem

Lekka, a zarazem treściwa sałatka – świetna na szybki lunch lub kolację. Podana w mniejszej porcji może też stanowić ciekawą przystawkę.

Inspirowana sałatką Cezara, ale różnic jest sporo, więc to raczej wariacja na temat.

Szybka i prosta w wykonaniu – gorąco polecam!

Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 250 g mięsa wołowego
  • pół główki sałaty masłowej
  • 5 kromek bagietki
  • ok. 15 g parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
  • pieprz
  • sól

sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu worcestershire

Wykonanie

  • mięso pokroić w paski i posypać niewielką ilością pieprzu
  • mocno rozgrzać patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć na niej mięso przez ok. 5 min. Po usmażeniu mięso lekko posolić
  • bagietkę pokroić na kromki, a następnie grillować je w tosterze lub w piekarniku z funkcja grilla, aż do mocnego zrumienienia – powinny być mocno chrupiące
  • grillowane kromki bagietki pokroić w kostkę
  • dokładnie wymieszać składniki sosu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  • sałatę umyć i podrzeć
  • na talerzach ułożyć liście sałaty, a niej mięso, następnie grzanki i posypać świeżo startymi sporymi wiórkami parmezanu
  • na koniec równomiernie polać całość sosem
Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)