by Katarzyna Anders

Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i dymki

Sałatki i surówkiGrillOgórekPomidorySurówkiWegetariańskieFitKuchnia polska

Bardzo prosta, szybka i niskokaloryczna sałatka do obiadu lub kolacji. Świetnie pasuje też do mięs z grilla. Najlepsza jest, gdy zrobimy ją z aromatycznych, dojrzałych, letnich pomidorów oraz dobrych, najlepiej domowych, ogórków kiszonych.

Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i dymki – przepis

Porcja

Porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • garść posiekanej zielonej części cebuli dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • pomidory obrać ze skóry - nożem lub sparzyć je wrzątkiem i ściągnąć skórkę
  • pomidory oraz ogórki pokroić w niewielką kostkę, a zielone części cebuli dymki posiekać
  • w misce wymieszać warzywa z oliwą, doprawiając sałatkę solą i pieprzem
  • podawać od razu. Można też przechować sałatkę kilka godzin w lodówce, ale wtedy wypuści trochę soku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiGrillOgórekPomidorySurówkiWegetariańskieFitKuchnia polska
Przepis własny.