Sałatka z kurczakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem - przepis
Porcje dla 2 osób
Składniki
120 g piersi kurczaka
szczypta pieprzu
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła klarowanego
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
3 jajka
60 g mozzarelli
1 duży lub 2 małe pomidory, najlepiej malinowe
50 g roszponki, tj. 2 duże garście (lub innej sałaty)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- piersi kurczaka przekroić na pół by uzyskać cieńsze filety. Posypać je solą, pieprzem i grillować na patelni, na maśle klarowanym przez kilka minut aż się mocno przyrumienią z obu stron
- jajka włożyć do garnuszka z chłodną wodą i postawić na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć to gotować je jeszcze równe 4 minuty – pozwoli to uzuskać jajka na twardo z miękkim, trochę płynnym żółtkiem. Po tym czasie, ugotowane jajka przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania
- pomidora umyć, obrać i pokroić w ósemki. Roszponkę, lub inną sałatę, umyć i osuszyć
- mozzarellę pokroić w kostkę lub porwać na kawałki, szynkę szwarcwaldzką pokroić w paski, grillowanego kurczaka w niewielką kostkę, a jajka obrać i pokroić w ćwiartki
- układać indywidualne porcje sałatki na talerzach – w tym przypadku dwie porcje: najpierw rozłożyć roszponkę, następnie pomidor, kurczaka, szynkę, jajka i mozzarellę. Całość posypać solą i pieprzem oraz polać oliwą i skropić octem balsamicznym
