Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sałatka z kapusty i pomidorów

Smaczna i szybka sałatka z kapusty i pomidorów z sosem jogurtowo-koperkowym. Świetnie pasuje do mięs i młodych ziemniaków.

Dzięki temu, że sos jest zrobiony na jogurcie, sałatka jest lekka i niskokaloryczna, a dodatek koperek dodaje smaku i dobrze wpływa na trawienie.

Sałatka z kapusty i pomidorów - przepis

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1/4 główki małej kapusty
  • 2 średnie pomidory

sos

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego koperku

Wykonanie

  • kapustę dość drobno posiekać, a pomidory obrać i pokroić w niewielką kostkę
  • świeży koperek posiekać, tak by uzyskać 1 łyżeczkę
  • wszystkie składniki sosu wymieszać
  • kapustę, pomidory i sos wymieszać razem
  • podawać od razu. Sałatka jest na tyle szybka, że najlepiej przygotowywać ją zawsze na świeżo

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)