Sałatka z cukinią i indykiem

Sałatka z cukinią i indykiem

Lekka, ale pożywna sałatka z grillowaną cukinią, indykiem, pomidorami i fetą. Szybka i prosta w wykonaniu.

Grillowana cukinia z sokiem z cytryny nie jest mdła i dobrze smakuje w sałatce, a indyk grillowany w całości zostaje soczysty i smaczny. Polecam :)

Sałatka z cukinią i indykiem

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • filet z indyka o wadze ok. 250 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
  • pieprz
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 średnie pomidory
  • pół główki sałaty masłowej
  • 50 g sera feta

sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półksiężyce grubości ok. 0,5 cm
  • cukinię skropić sokiem z cytryny, posolić i grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się mocno przypiecze, nieco zmięknie, ale pozostanie jędrna. Trwa to kilka minut
  • pomidory można obrać lub zostawić skórkę. Pokroić je na 6 do 8 kawałków
  • filet z indyka posypać solą, pieprzem i szczyptą papryki. Filet zostawić w całości
  • indyka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się mocno zarumieni. Trwa to ok 6 do 9 min. z każdej strony. Gotowego indyka odstawić na chwilę
  • wymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki
  • sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
  • indyka pokroić w plastry
  • liście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć cukinię, pomidory i indyka, rozkruszyć i rozsypać fetę
  • całość równomiernie polać sosem
  • podawać natychmiast

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)