Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- ok. 12 do 15 liści różnych sałat, zielonych i czerwonych (u mnie: zielone i czerwone dębolistna i lollo oraz masłowa)
- ½ awokado
- 1 gruszka
- 1 kopiasta łyżka nasion dyni
sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- liście sałat umyć i osuszyć
- z połówki awokado oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżki, a następnie przekroić go na pół i pokroić w dość cienkie plastry
- obrać gruszkę, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i następnie przekroić ją na pół i pokroić w dość cienkie plastry
- wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać
- na suchej patelni podprażyć nasiona dyni
- na talerzu rozłożyć liście sałat, a następnie gruszkę i awokado. Sałatkę polać sosem, a następnie posypać nasionami dyni
