Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat

Lekka i zdrowa sałatka z różnych rodzajów kolorowych sałat, z awokado, gruszką i prażonymi pestkami dyni. Do tego miodowo-musztardowy dressing. Sałatka będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Ponadto pięknie się prezentuje ze względu na różnorodność kształtów i kolorów sałat. Ja użyłam do niej sałat zielonych i czerwonych (bordowych): dębolistnej, lollo (karbowanej) oraz mojej ulubionej, a zarazem najpopularniejszej, masłowej.

Sałatkę można rozłożyć na porcje na osobnych talerzach układając wszystkie składniki, a następnie polewając sosem, lub wymieszać i podać w jednej misce.

Polecam :)

Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat - przepis

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • ok. 12 do 15 liści różnych sałat, zielonych i czerwonych (u mnie: zielone i czerwone dębolistna i lollo oraz masłowa)
  • ½ awokado
  • 1 gruszka
  • 1 kopiasta łyżka nasion dyni

sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • liście sałat umyć i osuszyć
  • z połówki awokado oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżki, a następnie przekroić go na pół i pokroić w dość cienkie plastry
  • obrać gruszkę, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i następnie przekroić ją na pół i pokroić w dość cienkie plastry
  • wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać
  • na suchej patelni podprażyć nasiona dyni
  • na talerzu rozłożyć liście sałat, a następnie gruszkę i awokado. Sałatkę polać sosem, a następnie posypać nasionami dyni

Przepis mojej Mamy

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)