Sałatka owocowa brzoskwiniowo-truskawkowa - przepis
Porcja dla 2 osób
Składniki
- ok. 150 g truskawek
- 1 duża lub 2 małe brzoskwinie
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Ewentualnie do podania
- jogurt naturalny
- jogurt naturalny wymieszany z cukrem waniliowym
Wykonanie
- truskawki i brzoskwinie umyć. Truskawki dodatkowo odszypułkować
- brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę, a połówki pokroić na ćwiartki lub ósemki i jeszcze na pół, albo po protsku w kostkę. Truskawki przekpić na pół a większe na ćwiartki
- owoce wrzucić do miski, dodać łyżeczkę miodu oraz cynamon i lekko przemieszać. Odstawić na ok. 5 minut
- po tym czasie owoce puszczą nieco sok a miód się rozpuści. jeszcze raz przemieszać i wyłożyć porcje do miseczek i jeśli zostanie sos to nim je polać
- dodatkowo na każdą porcję można dać łyżkę jogurtu naturalnego, lub wcześniej jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i taki słodki podać do owoców
