Sałatka meksykańska z kurczakiem - przepis
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 czerwona cebula, średniej wielkości
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 80 g sera żółtego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- 1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie
- kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego (lub innego tłuszczu), aż będzie ładnie zgrillowany i gotowy, ale wciąż soczysty. To jest przez około 7 do 10 minut, zależnie od wielkości kostek i tego na ile kurczak był zimny (prosto z lodówki)
- fasolę oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kostkę
- kurczaka wymieszać ze wszystkimi warzywami i serem. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszać
- podawać od razu lub można przechować w lodówce

