Sałatka meksykańska z kurczakiem

Przepyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i warzywami – idealna na imprezy i domówki, ale również na codzień. Świetnie się przechowuje i jest wyrazista w smaku – bo w końcu to sałatka meksykańska, wiec ma odrobinę ostrości.

Sałatka meksykańska z kurczakiem

porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 czerwona cebula, średniej wielkości
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 80 g sera żółtego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie

  • kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego (lub innego tłuszczu), aż będzie ładnie zgrillowany i gotowy, ale wciąż soczysty. To jest przez około 7 do 10 minut, zależnie od wielkości kostek i tego na ile kurczak był zimny (prosto z lodówki)
  • fasolę oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kostkę
  • kurczaka wymieszać ze wszystkimi warzywami i serem. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszać
  • podawać od razu lub można przechować w lodówce

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)