Sałatka makaronowa z kabanosami - przepis
Porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 150 g makaronu krótkiego, np. muszelek
- 5 kabanosów (w sumie ok. 130 g)
- 1 czerwona cebula, średniej wielkości
- 50 g oliwek czarnych, bez pestek
- 50 g oliwek zielonych, bez pestek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 pęczka pietruszki zielonej
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- 1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleił
- kabanosy pokroić na małe kawałki. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na pół. Natkę pietruszki posiekać
- makaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszać
- podawać od razu lub można przechować w lodówce

