Katarzyna Anders

Sałatka makaronowa z kabanosami

Rewelacyjna sałatka na imprezy i domówki – sałatka makaronowa z kabanosami, oliwkami i papryką. Bardzo szybka w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i chrupkość. Możecie dowolnie zmienić proporcje śmietany i majonezu, zależnie, który składnik lubicie bardziej i na ile sałatka ma być lżejsza. Moim zdaniem proporcje mniej więcej pół na pół sprawdzają się najlepiej w tego typu sosach do sałatek.

Jak zrobić najlepsze jedzenie na domówkę? – właśnie z tą sałatką makaronową :)

Sałatka makaronowa z kabanosami - przepis

Porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 150 g makaronu krótkiego, np. muszelek
  • 5 kabanosów (w sumie ok. 130 g)
  • 1 czerwona cebula, średniej wielkości
  • 50 g oliwek czarnych, bez pestek
  • 50 g oliwek zielonych, bez pestek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie

  • makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleił
  • kabanosy pokroić na małe kawałki. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na pół. Natkę pietruszki posiekać
  • makaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszać
  • podawać od razu lub można przechować w lodówce

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)