Ratatouille - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- 1 mały bakłażan
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 2 duże, dojrzałe, aromatyczne pomidory
- 1 łyżka pasty / koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- cukinię i bakłażana dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić w półtalarki grubości 0,5 cm, a w razie potrzeby podzielić większe kawałki jeszcze raz na pół, by wszystkie było w miarę równe. Cukinii i bakłażana nie obieramy!
- bakłażana rozłożyć na talerzu i posypać równomiernie niewielką ilością soli (dodatkową, nie ma jej w składnikach). Dzięki temu bakłażan wypuści sok i pozbędziemy się lekkiej, charakterystycznej dla tego warzywa, goryczki. Zostawić go tak na kilka minut, a następnie lekko opłukać wodą i osuszyć
- cebulę posiekać na niewielka kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
- pomidory obrać ze skórki. Można je w tym celu sparzyć wrzątkiem przez 1 do 2 min., następnie polać zimną wodą i ściągnąć skórę. Następnie pokroić je w niewielką kostkę
- papryki pokroić w kostkę wielkości 1 do 2 cm
- rozgrzać wysoka patelnie lub szeroki garnek, wlać oliwę
- wrzucić cebulę, podsmażać krótką chwilę i dodać czosnek. Podsmażać ok 1 do 2 min., aż się zeszklą, ale nie do zrumienienia
- dołożyć bakłażana oraz cukinię i podsmażać 2 min., teraz dodać paprykę i znów podsmażyć 2 min.
- na końcu dodać pomidory (w razie potrzeby również pastę / koncentrat) oraz wszystkie przyprawy i podsmażać przez 10 do 15 min lub do momentu gdy bakłażan i cukinia zmiękną, ale wciąż będą jędrne i nie stracą za bardzo koloru, a sos z pomidora nieco zgęstnieje
- podawać ciepłe, np. z chlebem lub do dań mięsnych