Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille lub spolszczone Ratatuj to pyszne francuskie danie jednogarnkowe z warzyw: cukinii, bakłażana, papryk, pomidorów, cebuli, czosnku i ziół.

U mnie wersja bardzo szybka, jednogarnkowa. Są też wersje bardziej wymagające lub np. zapiekane w piekarniku – wyjątkowo piękne i kolorowe. Natomiast moja propozycja jest ekspresowa – przyda się na szybki posiłek.

Ratatuj jest doskonałe samodzielnie lub z chlebem. Może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych.

By zaoszczędzić czas, papryki nie trzeba obierać – dodajemy ją dość późno do garnka, dzięki czemu nie rozpada się i nie oddziela od skórki. Jest miękka, ale jędrna.

Gdy nie mamy mięsistych i mocno aromatycznych pomidorów, to radzę dodać łyżkę pasty lub koncentratu pomidorowego.

Ratatouille

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 duże, dojrzałe, aromatyczne pomidory
  • 1 łyżka pasty / koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

  • cukinię i bakłażana dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić w półtalarki grubości 0,5 cm, a w razie potrzeby podzielić większe kawałki jeszcze raz na pół, by wszystkie było w miarę równe. Cukinii i bakłażana nie obieramy!
  • bakłażana rozłożyć na talerzu i posypać równomiernie niewielką ilością soli (dodatkową, nie ma jej w składnikach). Dzięki temu bakłażan wypuści sok i pozbędziemy się lekkiej, charakterystycznej dla tego warzywa, goryczki. Zostawić go tak na kilka minut, a następnie lekko opłukać wodą i osuszyć
  • cebulę posiekać na niewielka kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • pomidory obrać ze skórki. Można je w tym celu sparzyć wrzątkiem przez 1 do 2 min., następnie polać zimną wodą i ściągnąć skórę. Następnie pokroić je w niewielką kostkę
  • papryki pokroić w kostkę wielkości 1 do 2 cm
  • rozgrzać wysoka patelnie lub szeroki garnek, wlać oliwę
  • wrzucić cebulę, podsmażać krótką chwilę i dodać czosnek. Podsmażać ok 1 do 2 min., aż się zeszklą, ale nie do zrumienienia
  • dołożyć bakłażana oraz cukinię i podsmażać 2 min., teraz dodać paprykę i znów podsmażyć 2 min.
  • na końcu dodać pomidory (w razie potrzeby również pastę / koncentrat) oraz wszystkie przyprawy i podsmażać przez 10 do 15 min lub do momentu gdy bakłażan i cukinia zmiękną, ale wciąż będą jędrne i nie stracą za bardzo koloru, a sos z pomidora nieco zgęstnieje
  • podawać ciepłe, np. z chlebem lub do dań mięsnych

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)