Pstrąg ziołowy z grilla

Pstrąg ziołowy z grilla

Świeży pstrąg z pietruszką, bazylią, masłem i cytryną to najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy sposób na rybę z grilla.

Rybę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej kilka minut z każdej strony.
Tak przygotowaną rybę, możemy też upiec w piekarniku – w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do gotowego pstrąga podajemy jeszcze po ćwiartce cytryny, by przed jedzeniem skropić ją sokiem.

Dla mnie to ryba idealna. Polecam na grilla i Majówkę!

Pstrąg ziołowy z grilla

2 pstrągi

Składniki

  • 2 pstrągi, świeże, patroszone
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • ok. 8 listków bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

do podania

  • 2 ćwiartki cytryny

dodatkowo

  • 2 kosze do grillowania ryb
  • olej do wysmarowania koszy

Wykonanie

  • kosze do ryb posmarować olejem
  • patroszone pstrągi opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
  • skropić je sokiem z cytryny z wierzchu, ale przede wszystkim w środku
  • następnie natrzeć sola oraz pieprzem z wierzchu i w środku
  • czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na drobne plasterki
  • do środka każdej ryby włożyć masło, czosnek, pietruszkę oraz bazylię. Ziół ma być dużo, tak by wypełnić wnętrze ryby
  • pstrągi umieścić w koszach i grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 7 min z jednej, a następnie z drugiej strony, czyli w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczone
  • rybę można też upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 25 min. Najlepiej ułożyć pstrągi w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem, lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • gotowe ryby podawać z ćwiartkami cytryny i skropić sokiem przez jedzeniem
Pstrąg ziołowy z grilla

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)