Pstrąg ziołowy z grilla - przepis
2 pstrągi
Składniki
- 2 pstrągi, świeże, patroszone
- duża garść świeżej natki pietruszki
- ok. 8 listków bazylii
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
do podania
- 2 ćwiartki cytryny
dodatkowo
- 2 kosze do grillowania ryb
- olej do wysmarowania koszy
Wykonanie
- kosze do ryb posmarować olejem
- patroszone pstrągi opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
- skropić je sokiem z cytryny z wierzchu, ale przede wszystkim w środku
- następnie natrzeć sola oraz pieprzem z wierzchu i w środku
- czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na drobne plasterki
- do środka każdej ryby włożyć masło, czosnek, pietruszkę oraz bazylię. Ziół ma być dużo, tak by wypełnić wnętrze ryby
- pstrągi umieścić w koszach i grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 7 min z jednej, a następnie z drugiej strony, czyli w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczone
- rybę można też upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 25 min. Najlepiej ułożyć pstrągi w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem, lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- gotowe ryby podawać z ćwiartkami cytryny i skropić sokiem przez jedzeniem
