Prosty sernik bez spodu - przepis
Tortownica 23 do 24 cm
Składniki
- 1 kg sera twarogowego, zmielonego
- 6 jajek
- 280 g cukru, drobnego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
do dekoracji
- cukier puder
Wykonanie
- jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
- do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
- masę wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo). Można nieco przeciągnąć czas pieczenia, by osiągnąć opisany efekt, ale nie dlużej niż 15 minut – nawet jeśli środek całkiem nie wyrósł, to sernik zetnie się w lodówce
- gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
- przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Sernik kroić i podawać mocno schłodzony

