Potrawka z kurczaka i cukinii

Potrawka z kurczaka i cukinii

Ostra potrawka z kurczaka, cukinii, pomidorów, cebuli i czosnku. Doprawiona słodką i ostrą papryką oraz dużą ilością ziół, przez co jest trochę w stylu prowansalskim.

Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.

Jest lekka i rozgrzewająca. Świetnie smakuje sama, a także z dodatkiem pieczywa, podana jak bigos.

Potrawka z kurczaka i cukinii

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 średnia pierś kurczaka o wadze ok. 250 g
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie

  • kurczaka pokroić na niewielkie kawałki
  • cukinię pokroić w półtalarki – cukinia nie wymaga obierania, należy ją tylko dobrze umyć. Jeśli w niektórych miejscach skórka jest nieładna lub nie jest jędrna, to te miejsca należy obrać
  • cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na głębokiej patelni, na oliwie, zeszklić krótko cebulę i czosnek – uważać, by się nie przypaliły
  • następnie dodać kawałki kurczaka i wszystkie zioła oraz przyprawy. Intensywnie wymieszać, by przyprawy pokryły kurczaka. Smażyć do 5 minut
  • następnie dodać kawałki cukinii i smażyć kolejne 5 minut
  • do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i przykryć patelnie pokrywką. Dusić potrawkę do momentu, aż cukinia lekko zmięknie, ale póki nie zacznie tracić koloru. Nie powinna stać się „przezroczysta” czy burozielona, tylko wciąż jędrna. Zazwyczaj trwa to kilka minut
  • danie można podawać samo lub z chlebem czy innym pieczywem, tak jak bigos
Potrawka z kurczaka i cukinii

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)