Potrawka z kurczaka, dyni i papryki - przepis
porcje dla 3 osób
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 550 g dyni piżmowej (waga po obraniu i wydrążeniu pestek, tj. cała dynia o wadze 750 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 180 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki oliwy
do posypania
- garść świeżej natki pietruszka
Wykonanie
- dynię piżmową obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę, wielkości ok. 2 na 2 cm. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać
- piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę
- rozgrzać dużą, wysoką patelnię, wlać 1 i 1/2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać kurczaka, doprawić solą, pieprzem i paprykami, wymieszać całość i podsmażać przez ok. 5 min. aż kurczak się zarumieni
- po tym czasie dodać dynię i podsmażać przez ok. 5 min. Potem przykryć patelnię pokrywką i dusić całość ok 8 min.
- zawartość patelni przesunąć na bok robiąc trochę miejsca, dolać tam 1/2 łyżki oliwy i wrzucić paprykę. Podsmażać ją przez 2 min., a następnie wymieszać z całością
- do dania wlać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min, aż sos nieco zgęstnieje
- przed podaniem posypać porcje posiekaną, świeżą natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem, kaszą jaglaną, pieczywem lub innym, ulubionym dodatkiem

