Popcorn karmelowy - przepis
1 duża miska popcornu - porcje dla 2 do 4 osób
Składniki
- 100 g ziaren kukurydzy na popcorn
- 1 łyżeczka soli
- trochę oleju (tylko jeśli robimy popcorn w garnku, a nie w maszynie do popcornu)
karmel
- 175 g drobnego cukru
- 55 g masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- przygotować dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz łyżkę posmarowaną olejem
- zrobić popcorn w maszynie do popcornu, a następnie posolić i przemieszać
- jeśli nie mamy maszyny to zrobić popcorn w garnku. Do szerokiego garnka wlać na dno cienką warstwę oleju i rozgrzać. Wsypać ziarna popcornu i przykryć pokrywkę. Czekać aż popcorn zacznie strzelać i wtedy wstrząsać garnkiem co jakiś czas aż strzelanie ustanie. Przesypać popcorn do miski, posolić i przemieszać
- w trakcie gdy popcorn się robi zacząć przygotowywać karmel. W garnuszka z grubym dnem dać cukier i zacząć do rozpuszczać na średnim ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści i zacznie nabierać jasnobrązowego koloru to dodać masło i intensywnie mieszać
- gdy karmel uzyska jednolitą konsystencję dodać sól, przemieszać, a następnie dodać sodę oczyszczoną i szybko i dokładnie wymieszać
- do miski z gotowym popcornem wlewać większość karmelu i mieszać intensywnie łyżką i wstrząsać miską, by jak najlepiej go rozprowadzić, a następnie szybko wysypać popcorn na blachę z papierem i dolać resztę karmelu tam gdzie jeszcze brakuje i ponownie pomóc sobie łyżką by rozprowadzić wszystko równomiernie
- zostawić popcorn w karmelu do wystudzenia i zastygnięcia – wystarczy kilka minut



