Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Popcorn karmelowy

Domowy popcorn to idealna przegryzka do chrupania i nieodzowny towarzysz wieczorów filmowych. Popcorn karmelowy natomiast, jest pysznym, słodkim podkręceniem klasycznego popcornu. Połączenie chrupiących, nadmuchanych ziaren kukurydzy, słodkiego karmelu, masła i słonego smaku to niezwykły i uzależniający zestaw. Jaki zatem zrobić domowy popcorn?

W przepisie podaję jak przyrządzić popcorn klasyczną metodą, bez specjalnego sprzętu – to znaczy w szerokim, dużym garnku i z odrobią oleju. Natomiast ja gorąco polecam Wam maszynkę do domowego popcornu. To żaden wymyślny drogi sprzęt, a tanie (moja kosztowała bodajże około 60 zł) i niewielkie urządzenie będące rodzajem suszarki do popcornu. Przyrządzając z niej ziarna nie potrzebujecie żadnego tłuszczu, wiec przekąska, jeśli chcecie, jest o wiele mniej kaloryczna. Ja, robiąc w niej klasyczny popcorn, już po przygotowaniu pełnej miski, polewam go odrobiną roztopionego masła i posypuję solą – tak przyrządzony popcorn jest świeży, lekki, a w domu nie czuć tak zapachu jaki towarzyszy klasycznemu prażeniu ziaren na oleju. Tak więc jeśli jesteście fanami domowego popcornu, to gorąco polecam Wam to rozwiązanie!

Przepis jest na dużą miskę popcornu, która normalnie starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną. Natomiast w wersji karmelowej popcorn jest bardzo sycący, wiec można powiedzieć, że taka miska to przekąska dla 2 do 4 osób.

Popcorn karmelowy - przepis

1 duża miska popcornu - porcje dla 2 do 4 osób

Składniki

  • 100 g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 1 łyżeczka soli
  • trochę oleju (tylko jeśli robimy popcorn w garnku, a nie w maszynie do popcornu)

karmel

  • 175 g drobnego cukru
  • 55 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie

  • przygotować dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz łyżkę posmarowaną olejem
  • zrobić popcorn w maszynie do popcornu, a następnie posolić i przemieszać
  • jeśli nie mamy maszyny to zrobić popcorn w garnku. Do szerokiego garnka wlać na dno cienką warstwę oleju i rozgrzać. Wsypać ziarna popcornu i przykryć pokrywkę. Czekać aż popcorn zacznie strzelać i wtedy wstrząsać garnkiem co jakiś czas aż strzelanie ustanie. Przesypać popcorn do miski, posolić i przemieszać
  • w trakcie gdy popcorn się robi zacząć przygotowywać karmel. W garnuszka z grubym dnem dać cukier i zacząć do rozpuszczać na średnim ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści i zacznie nabierać jasnobrązowego koloru to dodać masło i intensywnie mieszać
  • gdy karmel uzyska jednolitą konsystencję dodać sól, przemieszać, a następnie dodać sodę oczyszczoną i szybko i dokładnie wymieszać
  • do miski z gotowym popcornem wlewać większość karmelu i mieszać intensywnie łyżką i wstrząsać miską, by jak najlepiej go rozprowadzić, a następnie szybko wysypać popcorn na blachę z papierem i dolać resztę karmelu tam gdzie jeszcze brakuje i ponownie pomóc sobie łyżką by rozprowadzić wszystko równomiernie
  • zostawić popcorn w karmelu do wystudzenia i zastygnięcia – wystarczy kilka minut

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)