by Katarzyna Anders

Placki ziemniaczane

Placki, pierogi, kluskiZiemniakiWegetariańskiePlacki i racuchyKuchnia polska

Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Dowiecie się z tego przepisu! To najlepszy przepis na placki ziemniaczane chrupiące i proste w przygotowaniu. Od teraz robienie placków będzie łatwe, przyjemne i zawsze zakończone sukcesem.

Wystarczy zastosować tylko kilka porad, żeby osiągnąć odpowiednią chrupkość i smak. Po pierwsze należy ziemniaki zetrzeć na tarce, ale nie bardzo drobno – to nie ma być miazga ziemniaczana a malutkie wiórki. Po drugie, kluczowe jest odsączenie ziemniaków. Po trzecie nie przesadzajcie z ilością mąki – to tylko dodatek wiążący, a placki są przecież w zamyśle ziemniaczane ;) Po czwarte nie smażcie za dużych ani za grubych placków – cienkie lepiej się smażą i osiągają pożądaną chrupkość.

Możecie je zjeść z czym tylko lubicie. Placki ziemniaczane ze śmietaną, placki ze śmietaną i cukrem, placki ziemniaczane z sosem gulaszowym – to tylko najpopularniejsze opcje, a możliwości jest mnóstwo. Polecam!

Placki ziemniaczane – przepis

Porcja

9 do 10 średniej wielkości placków

Składniki

  • 750 g  ziemniaków (waga po obraniu, tj ok. 1 kg ziemniaków przed)
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli

do smażenia

  • olej np. rzepakowy lub słonecznikowy

Wykonanie

  • ziemniaki obrać, a następnie zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Zetrzeć wszystkie ziemniaki do miski i odstawić, przechylając miskę na jeden bok, tak by płyn z ziemniaków się odsączał. Co jakiś czas odlewać płyn, dociskając ziemniaki ręką. Niech ziemniaki tak stoją przez około 10 do 15 minut
  • cebulę obrać, a następnie bardzo drobno posiekać
  • do ostatecznie odsączonych ziemniaków dodać cebulę, sól, mąkę, jajka i wszystko wymieszać
  • na patelni rozgrzać olej
  • nakładać po 1 kopiastej łyżce na patelnię i rozprowadzać do średnio cienkiego, kształtnego placka. Lepiej robić placki nieco mniejsze - łatwej je przewracać i smażyć na chrupiąco. Na jednej patelni możemy smażyć 3 do 4 placki
  • każdy placek smażyć na średnim ogniu, po 2 do 3 minuty z każdej strony, a przede wszystkim do momentu aż będzie złoty i przypieczony. Wtedy przewrócić na drugą stronę i powtórzyć
  • gotowe placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by się nieco odsączyły z tłuszczu
  • placki podawać od razu, gorące, z dowolnymi dodatkami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiZiemniakiWegetariańskiePlacki i racuchyKuchnia polska
Przepis własny.