Placki ziemniaczane - przepis
9 do 10 średniej wielkości placków
Składniki
- 750 g ziemniaków (waga po obraniu, tj ok. 1 kg ziemniaków przed)
- 1 duże lub 2 małe jajka
- ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
do smażenia
- olej np. rzepakowy lub słonecznikowy
Wykonanie
- ziemniaki obrać, a następnie zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Zetrzeć wszystkie ziemniaki do miski i odstawić, przechylając miskę na jeden bok, tak by płyn z ziemniaków się odsączał. Co jakiś czas odlewać płyn, dociskając ziemniaki ręką. Niech ziemniaki tak stoją przez około 10 do 15 minut
- cebulę obrać, a następnie bardzo drobno posiekać
- do ostatecznie odsączonych ziemniaków dodać cebulę, sól, mąkę, jajka i wszystko wymieszać
- na patelni rozgrzać olej
- nakładać po 1 kopiastej łyżce na patelnię i rozprowadzać do średnio cienkiego, kształtnego placka. Lepiej robić placki nieco mniejsze – łatwej je przewracać i smażyć na chrupiąco. Na jednej patelni możemy smażyć 3 do 4 placki
- każdy placek smażyć na średnim ogniu, po 2 do 3 minuty z każdej strony, a przede wszystkim do momentu aż będzie złoty i przypieczony. Wtedy przewrócić na drugą stronę i powtórzyć
- gotowe placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by się nieco odsączyły z tłuszczu
- placki podawać od razu, gorące, z dowolnymi dodatkami