Pizza Prosciutto Crudo - przepis
na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm
Składniki
dodatki
- ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
- 30 g szynki prosciutto crudo
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 czarnych oliwek
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- ok. 10 listków świeżej bazylii
ciasto i sos
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
- mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, szynkę porwać na kawałki, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
- spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Jeśli mamy grubsze plasterki prosciutto to rozłożyć je na pizzy przed pieczeniem. Jeśli mamy cieńsze plasterki można je dodać po upieczeniu. Rozłożyć połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
- piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
- jeśli nie dodaliśmy wcześniej prosciutto, to dodać ją teraz. Następnie posypać pizzę świeżo startym parmezanem i rozrzucić listki bazylii
- pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin
