Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Wspaniałe letnie pierogi na słodko – z truskawkami w najlepszym, cieniutkim, miękkim cieście pierogowym. Gorąco polecam!

W sezonie truskawkowym po prostu nie możecie pominąć pierogów z truskawkami. Te są w wyjątkowo lekkim, miękkim i cienkim cieście, które polecam Wam do każdych pierogów, niezależnie od nadzienia. Zawsze wychodzą idealne!

Pierogi z truskawkami

około 40 do 45 pierogów

Składniki

ciasto

  • 350 g maki
  • 170 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

nadzienie

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

do podania

  • śmietana
  • cukier

Wykonanie

  • mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę
  • dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie się odklejać od palców
  • ciasto podzielić na 3 części. Pracując z jedną częścią, pozostałe przykryć ściereczką by nie obsychały
  • truskawki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki (wielkości ok. 1 do 2 cm). Dodać do nich cukier oraz mąkę i wymieszać. Po czasie w naczyniu wydzieli się trochę soku – gdy będziemy nakładać nadzienie do pierogów, starać się je odsączać z soku, tak by zostawał na dnie
  • ciasto wałkować cienko, na ok 2 mm, podsypując niewielka ilością mąki
  • wykrawać koła średnicy 9 cm, na środku kłaść łyżeczkę nadzienia i szczelnie, dokładnie zaklejać. Nadzienia ma być tyle by pieróg był pełny, ale ładnie się zamknął, a ciasto na brzegach się nie ubrudziło farszem (wtedy pierogi źle się skleją). Do wycinania i sklejania można użyć pierogownicy – ja zawsze jej używam i polecam. Jeśli natomiast lepimy ręcznie, to po sklejeniu można przycisnąć brzegi widelcem – utrwali to brzeg
  • pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 min od wypłynięcia
  • najlepiej podawać z cukrem i śmietaną
Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami

Przepis własny. Przepis na ciasto, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także



Lubisz? :)