Pierogi ruskie - przepis
około 40 do 45 pierogów
Składniki
ciasto
- 350 g maki poznańskiej
- 170 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczki soli
farsz
- 400 g ziemniaków (po obraniu)
- 250 g tłustego sera białego
- 2 średnie cebule
- 20 g boczku
- 1 łyżeczka soli (lub więcej)
- 1 łyżeczka pieprzu (lub więcej)
do podania
- 25 g boczku
Wykonanie
- mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.
- dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne
- ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę
- ser rozgnieść dokładnie widelcem (nie mielić, bo farsz będzie za rzadki)
- cebule posiekać, a boczek drobno pokroić
- na patelni podsmażyć boczek, aż się mocno zarumieni (ale nie przypali), następnie zdjąć go z patelni i na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę
- połączyć wszystkie składniki farszu, mocno doprawić solą i pieprzem – farsz ma mieć mocny, wyrazisty smak. Ja podaję w przepisie po 1 łyżeczce soli i pieprzu jako minimum, natomiast warto próbować farsz i doprawiać mocniej, bo wiele zależy od ziemniaków i twarogu. Można przyprawić trochę na wyrost, bo w połączeniu z ciastem farsz nieco złagodnieje w smaku
- ciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychały
- ciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając
- pierogi wrzucić na osolony wrzątek
- gotować 2 min od wypłynięcia, a następnie odcedzić
- boczek do podania pokroić i zrumienić na patelni na skwarki
- boczek odłożyć na bok, a na tłuszczu z boczku podsmażać ugotowane pierogi, aż zrumienią się z obu stron
- pierogi podawać ze skwarkami
