Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie. Z farszem z ziemniaków, twarogu i cebuli, mocno doprawionym solą i pieprzem, z dodatkiem boczku – moja wersja pierogów nie jest wegetariańska – boczek w farszu dodaję do smaku.

Ciasto na pierogi z mojego ulubionego przepisu – jest elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Same pierogi są smaczne i miękkie. Jest to ciasto uniwersalne, które możemy napełnić dowolnym farszem – mięsem, kapustą lub na słodko – owocami lub białym serem.

Do lepienia pierogów używam tzw. pierogownicy, w dużym rozmiarze, co polecam, bo ułatwia pracę, a pierogi są równe i dobrze sklejone. Zawsze też wychodzi nam podoba ilość pierogów.

Pierogi możemy jeść zaraz po ugotowaniu, ale ja polecam podsmażyć je na tłuszczu z boczku żeby były rumiane i chrupiące. Podaję je ze skwarkami. Można je też podać z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.

Po ugotowaniu możemy pierogi przechować w lodówce i odsmażyć na następny dzień.

Pierogi ruskie

około 40 do 45 pierogów

Składniki

ciasto

  • 350 g maki poznańskiej
  • 170 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

farsz

  • 400 g ziemniaków (po obraniu)
  • 250 g tłustego sera białego
  • 2 średnie cebule
  • 20 g boczku
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej)
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub więcej)

do podania

  • 25 g boczku

Wykonanie

  • mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.
  • dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne
  • ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę
  • ser rozgnieść dokładnie widelcem (nie mielić, bo farsz będzie za rzadki)
  • cebule posiekać, a boczek drobno pokroić
  • na patelni podsmażyć boczek, aż się mocno zarumieni (ale nie przypali), następnie zdjąć go z patelni i na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę
  • połączyć wszystkie składniki farszu, mocno doprawić solą i pieprzem – farsz ma mieć mocny, wyrazisty smak. Ja podaję w przepisie po 1 łyżeczce soli i pieprzu jako minimum, natomiast warto próbować farsz i doprawiać mocniej, bo wiele zależy od ziemniaków i twarogu. Można przyprawić trochę na wyrost, bo w połączeniu z ciastem farsz nieco złagodnieje w smaku
  • ciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychały
  • ciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając
  • pierogi wrzucić na osolony wrzątek
  • gotować 2 min od wypłynięcia, a następnie odcedzić
  • boczek do podania pokroić i zrumienić na patelni na skwarki
  • boczek odłożyć na bok, a na tłuszczu z boczku podsmażać ugotowane pierogi, aż zrumienią się z obu stron
  • pierogi podawać ze skwarkami
Pierogi ruskie

Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)