Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i warzywami - przepis
Na porcje dla 4 osób
Składniki
Udka
- 4 udka kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- garść zielonej pietruszki
- trochę masła
Warzywa
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule fioletowe
- 1 duża papryka czerwona
- kilka pomidorków koktajlowych na gałązkach
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- udka kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć oliwą solą, pieprzem, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
- ziemniaki obrać i pokroić na kawałki – jeśli mamy duże udka kurczaka to ziemniaki również pokroić na większe kawałki. A jeśli mamy mniejsze udka, to ziemniaki również pokroić na mniejsze cząstki
- cebule pokroić w ćwiartki, paprykę w duże cząstki
- ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidorki wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy wraz z oliwą i poprzerzucać zawartość miski, aż oliwa z przyprawami pokryje wszystko równomiernie
- głębszą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
- jeśli mamy duże udka i cząstki ziemniaków, to całość będziemy piec około 1 h 20 minut. Wtedy na papier wyłożyć tylko kurczaka, na którego dajemy pietruszkę i wiórki masła oraz ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 195ºC i piec. A po około 20 do 25 minutach wyjąć blachę, dorzucić na nią cebulę, paprykę i pomidorki, wstawić z powrotem i piec już do końca razem
- natomiast jeśli mamy mniejsze udka i cząstki ziemniaków, to całość będziemy piec około 1 h. Wtedy na papier wyłożyć wszystko naraz, to znaczy najpierw udka, na które dajemy pietruszkę i wiórki masła, a potem wyłożyć wokół warzywa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 195ºC i przez 1 h
- podawać od razu, gorące




