Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Pieczone pomidory

Jak z ze zwykłych pomidorów przyrządzić pyszną przekąskę lub lekki lunch? Upiec je! Pomidory pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami nabierają cudownego aromatu i głębi smaku. Podane z bazylią i mozzarellą lub fetą, oliwkami i pieczywem są jedną z najwspanialszych letnich, warzywnych przekąsek.

Do pieczenia najlepiej użyć aromatycznych, dojrzałych pomidorów w kilku rodzajach – malinowe, bawole serca, czekoladowe, cherry czerwone na gałązce oraz żółte – taki wybór pomidorów będzie nie tylko pyszny, ale będzie się również pięknie prezentować.

Pieczone pomidory - przepis

2 duże porcje lub 4 mniejsze np. jako dodatek do pieczywa

Składniki

  • 5 do 6 dużych pomidorów
  • 2 do 3 gałązki pomidorków cherry
  • główka czosnku
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • około łyżeczka soli
  • 2 do 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

  • pomidory najlepiej piec w naczyniu żaroodpornych, płytkiej prostokątnej brytfance lub na blasze – we wszystkim co ma rant i zapobiegnie wyciekaniu soku. Naczynie warto wyłożyć papierem do pieczenia
  • wszystkie pomidory umyć i osuszyć. Pomidorki cherry warto pozostawić na gałązkach
  • duże pomidory przekroić w poprzek na pół. Pomidorki cherry można również na pół, a można pozostawić w całości. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół lub po prostu oddzielić ząbki
  • pomidory ułożyć rozcięciem do góry, a wokół nich pomidorki cherry. Ułożyć również czosnek, rozcięciem do góry, albo po prostu dodać kilka ząbków
  • wszystko posypać solą i przyprawami i polać równomiernie oliwą
  • pomidory wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez około 35 do 40 minut
  • upieczone pomidory serwować posypane świeżymi liśćmi bazylii, z mozzarellą albo fetą, oliwkami, z chrupiącym pieczywem lub wręcz ułożone na grzankach

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)