Pieczone bataty

Pieczone bataty

Pieczone frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, to ciekawa odmiana od klasycznych frytek. Bataty są zdrowe, pięknie pomarańczowe i szybką się pieką. A po upieczeniu to jakby połączenie ziemniaka i dyni – czego chcieć więcej :)

U mnie wzbogacone papryką i tymiankiem. Polecam jako dodatek do dania głównego lub same na przekąskę. Świetnie pasują do nich dipy jogurtowe, jak np. klasyczne greckie tzatziki.

Pieczone bataty

porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 kg słodkich ziemniaków batatów
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku

Wykonanie

  • batatów nie trzeba obierać, ale jeśli chcecie lub jeśli skórka jest brzydka czy twarda, to oczywiście można. Jeśli jednak ich nie obieracie, to umyć je dokładnie wodą i dokładnie wyszorować skórkę z wszelkich zanieczyszczeń
  • bataty pokroić w prostokąty długości ok. 7 cm, a średnicy ok. 2 cm. Ważne by wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, by równomiernie się upiekły
  • oliwę dokładnie wymieszać z wszystkimi przyprawami w sporej misce. Do miski wrzucić kawałki batatów i przemieszać tak, by oliwa z przyprawami dokładnie okleiła każdą frytkę
  • frytki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200 stopniach przez ok. 25 do 30 min. – jeśli zrobiliście mniejsze frytki, to upieką się szybciej, większe nieco dłużej. Na koniec słodkie ziemniaki powinny być miękkie i przyrumienione
  • podawać gorące. Jeśli są za mało słone, dosolić
Pieczone bataty

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)