Pieczone bataty - przepis
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 1 kg słodkich ziemniaków batatów
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
Wykonanie
- batatów nie trzeba obierać, ale jeśli chcecie lub jeśli skórka jest brzydka czy twarda, to oczywiście można. Jeśli jednak ich nie obieracie, to umyć je dokładnie wodą i dokładnie wyszorować skórkę z wszelkich zanieczyszczeń
- bataty pokroić w prostokąty długości ok. 7 cm, a średnicy ok. 2 cm. Ważne by wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, by równomiernie się upiekły
- oliwę dokładnie wymieszać z wszystkimi przyprawami w sporej misce. Do miski wrzucić kawałki batatów i przemieszać tak, by oliwa z przyprawami dokładnie okleiła każdą frytkę
- frytki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 200 stopniach przez ok. 25 do 30 min. – jeśli zrobiliście mniejsze frytki, to upieką się szybciej, większe nieco dłużej. Na koniec słodkie ziemniaki powinny być miękkie i przyrumienione
- podawać gorące. Jeśli są za mało słone, dosolić
