Pieczona dynia Hokkaido - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 1/2 średniej dyni Hokkaido
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- jeśli mamy całą dynię, to przekroić ją na dwie równe połowy
- za pomocą łyżki wydrążyć nasiona. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki – jej skórka jest jadalna
- następnie połówkę dyni pokroić na plastry szerokości ok. 2 cm.
- do oliwy dodać sól, pieprz, paprykę i dobrze rozmieszać
- za pomocą pędzelka posmarować kwałki dyni oliwą z przyprawami
- na blasze rozłożyć papier do pieczenia
- następnie rozłożyć dynię
- piec w 200°C przez około 25 min., w tym minimum połowę czasu z termoobiegiem, by dynia się trochę przyrumieniła. Czas pieczenia może być różny zależnie od piekarnika, tym czy dysponujemy termoobiegiem a także jak duże kawałki pieczemy. Po upieczeniu dynia powinna być miękka i łatwo kroić się widelcem
