Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Tak przygotowana jest wyśmienitym dodatkiem do mięs czy innych dań.

Dynia Hokkaido jako jedyna ma jadalną skórkę, tak więc nie ma potrzeby jej obierania, co znacznie przyspiesza obróbkę.

Dynia jest twarda więc miejmy pod ręka naprawdę ostry nóż. Natomiast po upieczeniu robi się miękka i aromatyczna.

Dodatek słodkiej papryki świetnie wzbogaca smak dyni.

Pieczona dynia Hokkaido

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1/2 średniej dyni Hokkaido
  • 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • jeśli mamy całą dynię, to przekroić ją na dwie równe połowy
  • za pomocą łyżki wydrążyć nasiona. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki – jej skórka jest jadalna
  • następnie połówkę dyni pokroić na plastry szerokości ok. 2 cm.
  • do oliwy dodać sól, pieprz, paprykę i dobrze rozmieszać
  • za pomocą pędzelka posmarować kwałki dyni oliwą z przyprawami
  • na blasze rozłożyć papier do pieczenia
  • następnie rozłożyć dynię
  • piec w 200°C przez około 25 min., w tym minimum połowę czasu z termoobiegiem, by dynia się trochę przyrumieniła. Czas pieczenia może być różny zależnie od piekarnika, tym czy dysponujemy termoobiegiem a także jak duże kawałki pieczemy. Po upieczeniu dynia powinna być miękka i łatwo kroić się widelcem
Pieczona dynia Hokkaido

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)