Pieczarki faszerowane z jajkami przepiórczymi - przepis
15 pieczarek faszerowanych
Składniki
- 15 sztuk dużych pieczarek
- 1 bardzo mała cebula
- 30 g chudego boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub grana padano
- 15 jaj przepiórczych
Wykonanie
- pieczarki oczyścić i wyrwać im nóżki. Jeśli trzeba to poprawić łyżeczką zagłębienie w każdej pieczarce, tak aby tworzyły miseczkę na nasz farsz
- nóżki oraz pozostałości z pieczarek drobno pokroić. Obrać cebulkę i bardzo drobno ją posiekać. Boczek również drobno pokroić
- na patelni rozgrzać łyżkę masła i dać boczek oraz cebulkę. Podsmażać do zeszklenia cebulki i przysmażenia boczku i wtedy dodać pokrojone nóżki pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż woda z grzybów odparuje, to jest przez około 5 minut
- farsz zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę posiekanej drobno natki pietruszki i całość wymieszać
- nałożyć farsz do każdej pieczarki, rozdzielając go równomiernie i ubić nieco palcami
- każdą pieczarkę posypać startym serem, również równomiernie go rozdzielając pomiędzy wszystkie kapelusze
- do każdej pieczarki wbić przepiórcze jajko
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 20 do 25 minut – będzie widać gdy jajka się zetną
- podawać na ciepło



