Penne z soczewicowym sosem Bolognese - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
Sos
- 200 g czerwonej soczewicy
- 20 g włoskiej pancetty, boczku lub specku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
- ok. 200 ml wody
- 180 g makaronu penne
Do posypania
- parmezan, świeżo starty
Wykonanie
- pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę
- cebulę oraz marchewkę obrać, a następnie wraz z selerem naciowym drobno posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
- pancettę lub boczek podsmażyć krótką chwilę na oliwie, a następnie dodać cebulę, seler i marchewkę i podsmażać je przez moment, do zeszklenia. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Dodać soczewicę i jeszcze przez chwilę podsmażać, mieszając z warzywami
- po chwili dodać wino i gotować przez moment aż odparuje
- następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, zamieszać i gotować przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody trochę wody
- ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!)
- dodać makaron do sosu, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze
- posypać świeżo startym parmezanem i podawać

