Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą - przepis
2 porcje
Składniki
- 170 g pęczaku
- 150 g kurek
- 15 g suszonych pomidorów (tj ok. 4 połówki)
- 70 g fety
- 1 średnia cebula
- 1 płaska łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
Wykonanie
- pęczak ugotować w osolonym wrzątku al dente i przecedzić. Można bardziej na miękko, ale żeby był wciąż jędrny
- kurki oczyścić, jeśli jest potrzeba opłukać, a następnie pokroić na duże kawałki. Małych można w ogóle nie kroić
- suszone pomidory drobno pokroić
- cebulę obrać i drobno posiekać
- na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażać, aż się zeszkli
- następnie dodać kurki, lekko przesmażyć i jeszcze jak będzie woda z kurek, to dodać suszone pomidory
- całość podsmażać i mieszać, aż woda odparuje. W trakcie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem
- następnie dodać do grzybów ugotowany pęczak oraz pokruszoną w dłoniach fetę i wymieszać. Mieszać, aż część fety się lekko rozpuści, ale większe kawałki zostaną w całości
- podawać gorące