Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą

Szybkie i zdrowe, a przy tym pełne smaku danie wegetariańskie. Kurki świetnie komponują się z suszonymi pomidorami i serem feta, a kaszą jęczmienna sprawia, że danie jest sycące.

Ponadto pęczak to najbardziej odżywczy rodzaj kaszy jęczmiennej i jest niezwykle bogatym źródłem błonnika. Kasza jęczmienna pomaga też obniżać poziom cholesterolu oraz wpływa kojąco na jelita. Tak więc warto ją jeść, a w tym daniu smakuje naprawdę wyśmienicie :)

Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą - przepis

2 porcje

Składniki

  • 170 g pęczaku
  • 150 g kurek
  • 15 g suszonych pomidorów (tj ok. 4 połówki)
  • 70 g fety
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego

Wykonanie

  • pęczak ugotować w osolonym wrzątku al dente i przecedzić. Można bardziej na miękko, ale żeby był wciąż jędrny
  • kurki oczyścić, jeśli jest potrzeba opłukać, a następnie pokroić na duże kawałki. Małych można w ogóle nie kroić
  • suszone pomidory drobno pokroić
  • cebulę obrać i drobno posiekać
  • na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażać, aż się zeszkli
  • następnie dodać kurki, lekko przesmażyć i jeszcze jak będzie woda z kurek, to dodać suszone pomidory
  • całość podsmażać i mieszać, aż woda odparuje. W trakcie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem
  • następnie dodać do grzybów ugotowany pęczak oraz pokruszoną w dłoniach fetę i wymieszać. Mieszać, aż część fety się lekko rozpuści, ale większe kawałki zostaną w całości
  • podawać gorące

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)