Pasta z makreli, jajek i ogórków - przepis
1 średnia miseczka. Porcje dla 3 do 4 osób
Składniki
- 100 g mięsa wędzonej makreli (1/2 z dużej makreli o wadze ok. 250 g)
- 2 jajka
- 2 niewielkie ogórki kiszone, ewentualnie konserwowe
- szczypta pieprzu
- szczypta soli (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebuli dymki
Dekoracja
- trochę posiekanego szczypiorku lub zielonej cebuli dymki
Wykonanie
- jajka ugotować na twardo – włożyć je do chłodnej wody i gotować jeszcze 5 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Następnie wrzucić do zimnej wody, po kilkunastu sekundach wyjąć i obrać. Zostawić do przestudzenia. Można też ugotować jajka swoim sposobem, ale tylko tyle, by ledwie były na twardo – nie gotować niepotrzebnie dłużej, bo żółtko traci kolor, a jajka na twardo gotowane krótko są po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe
- z filetu lub całej wędzonej makreli oddzielić 100 g mięsa dobrze oczyszczonego z ości
- jajka, ogórki i rybę można po prostu bardzo drobno pokroić i wymieszać, ale ja polecam użyć malaksera. Do malaksera wrzucić rybę i zmiksować, dorzucić ogórki, jajka na twardo oraz śmietanę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli sama ryba nie jest dość słona – warto to sprawdzić) i zmiksować na gładką masę
- posiekać szczypiorek lub zieloną cebulkę i 1 łyżkę dorzucić do pasty, przemieszać
- pastę wyłożyć do miseczki lub bezpośrednio smarować nią pieczywo. Kanapki posmarowane pastą warto dekorować dodatkową porcją posiekanego szczypiorku – zarówno dla koloru jak i świeżego smaku
